WTA

V největších grandslamových bitvách se rvaly i Češky. Nejlepší byla Austrálie

- Marek Bartošík

Na grandslamech se každý rok jen ve dvouhře žen odehrají stovky zápasů, a tak vybrat pouhých pět z nich není vůbec jednoduché. Na oficiálním webu WTA se přesto objevil výčet těch nejlepších ženských klání. České fanoušky může těšit, že v nich figurují Petra Kvitová a Karolína Plíšková.

Dva duely z Australian Open a po jednom z Roland Garros, Wimbledonu a US Open se dostaly do pětičlenného výběru nejlepších grandslamových soubojů, který k uplynulé sezóně 2019 připravila ženská tenisová asociace WTA.

Australské Melbourne se jako jediné může pyšnit dvojím zastoupením, dokonce okupuje první dvě příčky. A není se co divit, neboť stříbro si vysloužila osmifinálová řežba mezi Serenou Williamsovou a Simonou Halepovou. Američanka nakonec vyhrála 6:1, 4:6 a 6:4.

Zlatou příčku možná kdekdo uhodne. Petra Kvitová svedla ve finále velkou bitvu proti Naomi Ósakaové nejen o grandslamovou trofej, ale i pozici světové jedničky. Nakonec se po setech 7:6(2), 5:7 a 6:4 radovala japonská tenistka. Po třech promarněných mečbolech z druhého setu zklidněná Ósakaová v tom rozhodujícím excelovala na podání.

Silnou pozici ženského tenistu potvrdila „bronzová“ Karolína Plíšková a její specifický wimbledonský duel 3. kola proti Su-wej Sie. Autorka textu Stephanie Livaudaisová označila zápas, v němž Plíšková zvítězila 6:3, 2:6 a 6:4, za „ošklivý“ a zároveň fascinující. Obě hráčky měly výrazně kladnou bilanci vítězných úderů a nevynucených chyb – Češka 42:22, Tchajwanka 33:10.

Těsně pod pomyslnými stupni vítězů skončilo utkání Biancy Andreescuové a Elise Mertensové ze čtvrtfinále US Open, které vyhrála první jmenovaná 3:6, 6:2 a 6:3. Andreescuová posléze dokráčela k titulu, poražená Belgičanka společně s Arynou Sabalenkovou získala trofej ze čtyřhry.

Páté místo obsadilo dramatické semifinále Roland Garros mezi Ashleigh Bartyovou a Amandou Anisimovovou. Byl to skutečně nevídaný zápas. Bartyová v prvním setu vedla už 5:0 a 40:15, aby po pár chvílích prohrávala 6:7(4) a 0:3. Pak se ale Australanka vzchopila a po famózním obratu triumfovala 6:7(4), 6:3 a 6:3. Finále proti Markétě Vondroušové pak zvládla na jedničku a po dalších úspěších zakončila rok jako světová jednička.