Pojď udělat nějakou blbinu, lanařil Vaněk Plíškovou po semifinále

- Jan Vojkůvka

Již nyní je to bezpochyby nejlepší výsledek její dosavadní kariéry. Úspěch, na který nedosáhne jen tak někdo. Dostat se do finále grandslamového turnaje je ohromný milník v životě každého tenisty nebo tenistky. Ale na okruhu je jedna hráčka, která to s oslavami nechce moc přehánět.

Poté, co Karolína Plíšková dotáhla skvěle rozehraný zápas proti Sereně Williamsové do vítězného konce, propukla v radost, ale ne takovou, jakou by možná od mladé hráčky, která se poprvé v kariéře dostala až pod vrcholek na některém z turnajů velké čtyřky, by člověk čekal.

Popichoval ji i její kouč Jiří Vaněk, bývalý tenista a hráč první stovky světa. Ale s koncentrovanou Plíškovou, která nechce tolik ukazovat emoce, nepohnul.

Sám byl tak trochu v euforii, kterou jeho svěřenkyně zas tak neprožívala. „Řekl jsem jí, 'právě jsi porazila Serenu, jsi ve finále! A ona řekla něco jako 'nech mě být, jdi pryč',“ cituje Vaňka deník New York Times. „Já řekl, 'ne, pojď! Pojď udělat nějakou srandu nebo blbinu!' a ona na to, 'ne, ne, ne. Buď tiše a nech mě být'. Byla šťastná, že může mít v ruce telefon, to víte, mladí,“ vypovídal lámanou angličtinou Vaněk.

Samozřejmě, na oslavy je ještě brzo, ještě jeden krůček schází, přesto se přístup Plíškové dá hodnotit jako velmi vyzrálý. Sama si moc dobře uvědomuje, čeho dosáhla a čeho naopak ještě může dosáhnout a zbytečně příliš slavit a vysilovat se při dovádění s trenérem. Na vtípky a legraci bude času dost po skončení turnaje a Plíšková si to uvědomuje.

Životní sezona české tenistky je způsobena také inovacemi v tréninku. „Na trénincích jí říkám, hraj jak Serena nebo jako Kvitová, jdi si pro vítězné údery a nečekej na dlouhé výměny,“ svěřil se Vaněk v rozhovoru. „Šla na kurt a hrála voleje,“ těšilo Vaňka.

I kouč Plíškové bude mít během finále ohromné nervy, pravděpodobně ještě větší, než sama hráčka, jelikož nebude moci nijak průběh duelu sám ovlivnit. Bude se moci společně s Karolínou po zápase radovat a zláká ji konečně udělat nějakou "blbinu"?