Pikantní derby! Češi v Davis Cupu vyzvou Slovensko

- Radek Štohl

V neděli po poledni byla rozlosována kvalifikace Davis Cupu 2020. Čeští tenisté se o finálový týden v Madridu střetnou se slovenským výběrem. Na půdě soupeře se tým Jaroslava Navrátila představí 6. a 7. března příštího roku.

Úvodní slovo ceremoniálu si vzal David Haggerty. Šéf ITF, který byl v květnu znovuzvolený na období 2020 až 2023, především mluvil o renovovaném Davis Cupu. „Chceme, aby zde hráli TOP hráči. Nadšení, jež nás provází v průběhu celého týdne, je neskutečné. Jsou zde ještě věci na zlepšení, což také uděláme. Již se těšíme na příští ročník v Madridu," prohlásil Haggerty. 

O účast ve španělské metropoli se bude ucházet čtyřiadvacet týmů. Úspěšná polovina bude známá sedmého března, kdy vyvrcholí dvoudenní kvalifikace. V té se mimo jiné utká Argentina s Kolumbií nebo Rakousko s Uruguayí.

Finálový týden si však bude chtít zajistit také Česká republika, která bude hrát na Slovensku. Jak uvedl kapitán týmu Jaroslav Navrátil, jedná se o schůdnou variantu. „Los mohl být příjemnější, mohli jsme hrát doma. Ale mohl být k nám daleko horší, jako jet do Brazílie nebo Kolumbie. Brát ho musíme. Bude to první prestižní derby. Nemusíme cestovat daleko," řekl Navrátil bezprostředně po losu.

Jistými účastníky dalšího ročníku jsou letošní semifinalisté Rusko, Velká Británie, Kanada a Španělsko. Divoké karty byly uděleny Srbsku a Francii. Na závěrečném turnaji bude stejně jako letos startovat osmnáct týmů.