Davis Cup: Španělé získali domácí titul! Výhru pečetil Nadal

- Radek Štohl

První ročník renovovaného Davis Cupu náleží Španělsku. Domácí tým ve finálovém zápase porazil Kanadu 2:0. O druhý bod postaral Rafael Nadal, který přehrál Denise Shapovalova 6:3, 7:6(6). O první výhru španělského týmu se postaral Roberto Bautista-Agut.

Nadal po osmi letech dovedl Španělsko k titulu
Rafael Nadal se stal španělským hrdinou. Po úspěšné semifinálové sobotě, ve které vyhrál dvouhru i čtyřhru, se v nedělním finále proti Kanadě postaral o vítězný druhý bod, když porazil Denise Shapovalova 6:3, 7:6(3).

Úvodní sada byla o Rafaelu Nadalovoi. Nejlepší hráč světa se ve druhé a čtvrté hře propracoval k jednomu brejkbolu, obě šance ovšem promarnil. Tu třetí v šestém gemu již využil. Jelikož na podání byl bezchybný a ztratil tři míčky, přiblížil Španělsko titulu.

Ve druhém dějství se osmělil také Denis Shapovalov. Znovu to byl ale jeho soupeř, který měl první šance na returnu. Ve třetím gemu ale Nadal nevyužil dvě šance. Za stavu 3:2 pro Shapovalova se Kanaďan dostal k brejkbolu, ten se mu využít nepodařilo. V deváté hře neuspěl ani Nadal, šlo se tak do zkrácené hry.

Začátek patřil Shapovalovi, vedl 2:0. Soupeř ale srovnal a zásluhou minibrejku z deváté výměny měl chvíli poté dva mečboly. Ačkoliv je nezužitkoval a dovolil Kanaďanovi setbol, tak závěr již patřil domácímu hrdinovi.

Španělsko se tak dočkalo šesté trofeje z Davis Cupu, ve kterém uspělo poprvé od roku 2011. Finálový soupeř naopak první finále v titul neproměnil.

Bautista zajistil Španělsku vedení
Roberto Bautista-Agut (9.) poslal Španělsko do vedení finále Davis Cupu. Zkušený hráč, kterému teprve před třemi dny zemřel otec, v prvním nedělním zápase uspěl nad Felixem Augerem-Aliassimem (21.) 7:6(3), 6:3.

Úvodní sada zápasu přinesla skvělá představení na podáních. Důkazem je úchvatný start Bautisty-Aguta, který získal všech třináct úvodních výměn při vlastním servisu. Jakmile však přišel o první fiftýn, nevypadalo to se Španělem dobře. V osmé hře odvracel brejkbol, zásluhou kvalitního servisu ovšem nenabídl soupeři šanci se dostat k výměně. Sada tak došla až do zkrácené hry. Auger-Aliassime za stavu 3:3 na returnu provedl jednoduchou nevynucenou chybu, po které následovaly dva neúspěšné míčky na servisu, což rozhodlo první sadu.

Ve druhém dějství měl mladší Kanaďan problémy a ve druhé hře si poprvé v zápase ztratil podání. Za stavu 1:3 sice prvně uspěl na returnu, vzápětí ale čistou hrou přenechal soupeři vlastní servis. Bautista-Agut se v osmé hře dostal na shodu, mečboly ještě nezískal. Vzápětí ale při vybojoval čtyři fíftýny v řadě. Čistou hrou tak dovedl Španělsko k vedení.

Kanada – Španělsko (17:00)
Félix Auger-Aliassime (21.) – Roberto Bautista (9.) 6:7(3), 3:6
Denis Shapovalov (15.) – Rafael Nadal (1.) 3:6, 6:7(6)
Pospisil, Shapovalov – F. López, M. Granollers