Davis Cup: Španělé vydřeli finále. Naposledy ho hráli proti Čechům

- Jan Havlovic, Radek Štohl

Finále Davis Cupu je kompletní. Na obrat Kanady proti Rusku navázali Španělé, kteří před domácími fanoušky porazili Brity 2:1 na zápasy. Na obou bodech se podílel Rafael Nadal, první hráč světa uspěl také ve čtyřhře. Společně s Felicianem Lópezem přitom ve druhém setu odvrátili čtyři setboly.

Velká Británie – Španělsko 1:2

Španělé budou hrát o triumf z Davis Cupu
Rafael Nadal se pro sobotu stal španělským hrdinou. Po úspěšné dvouhře zvládl také následnou čtyřhru s Felicianem Lópezem, se kterým porazili britský pár Jamie Murray, Neal Skupski 7:6(3), 7:6(8).

První set nabídl dva brejkboly po jednom na každé straně. Jelikož oba páry na returnu neuspěly, rozhodl tiebreak, ve kterém Španělé s přehledem zvítězili. Nadal s Lópezem ve čtvrté hře druhé sady znovu čelili brejkbolu a znovu byli při odvrácení úspěšní. Za stavu poté při vlastním servisu zažehnali setbol protihráčů. Ve druhém tiebreaku zápasu byli dvakrát o minibrejk dole, za stavu 4:6 ke všemu odvraceli dva setboly Britů. Po dvou velkých šancích soupeřů se ubránili také čtvrtému setbolu v sadě, aby o chvíli později mohli slavit první finále po sedmi letech.

V sezóně 2012 se Španělsko pokoušelo o titul proti České republice, šestý titul ale tehdy nezískalo. V neděli ho bude čekat reparát proti Kanadě.

Nadal nadělil kanára a vynutil si čtyřhru
Rafael Nadal (1.) srovnal stav druhého zápasu o finále Davis Cupu. Španělský hráč si poradil s Britem Danielem Evansem (42.) 6:4, 6:0, během celého zápasu nečelil jedinému brejkbolu.

Nadal si úvodní šance vypracoval ve čtvrté hře, dva brejkboly ale nevyužil. To se vydařilo až za stavu 5:4 na returnu, na němž využil třetí setbol. Druhá sada byla již jednoznačnou záležitostí domácího favorita, který zužitkoval tři ze čtyř brejkbolů, na podání ztratil tři balónky.

Daniel Evans předvedl v úvodní sadě kvalitní výkon, na výhru to přesto nestačilo. Rafael Nadal bude s největší pravděpodobností hrát čtyřhru. 

Edmund poslal Británii do vedení
Kyle Edmund (69.) přiblížil Velkou Británii k finále Davis Cupu. Edmund v úvodním zápase dvouhry porazil Španěla Feliciana Lópeze (62.) 6:3, 7:6(3).

Již ve druhé hře zápasu byl k vidění brejk, Brit dokázal využít druhý brejkbol. Ve zbytku sady nedovolil soupeři žádnou příležitost na srovnání. Druhý set byl rovněž o servisech, Edmund ovšem za stavu 4:5 musel při vlastním podání odvracet dva setboly protihráče. Nakonec se ubránil. V tiebreaku López ještě stáhl rychlý minibrejk, od stavu 5:1 ale britský hráč získal pět míčků za sebou, což bylo klíčové.

Rusko – Kanada 1:2

Těsnou čtyřhru vyhráli tenisté Kanady
Prvním finalistou letošního Davis Cupu se stal tým Kanady. V závěrečné čtyřhře se Vasek Pospisil s Denisem Shapovalem postarali o vítězství nad deblem Karen Chačanov, Andrej Rubljov, které přehráli 6:3, 3:6, 7:6(5).

Úvod zápasu vyšel Kanadě. Ve druhé hře získala brejk. Jelikož v závěrečném gemu odvrátila brejkbol, mohla se těšit ze zisku sady. Soupeři se nevzdali, ve druhé sadě vedli 3:1. I když v sedmé hře ztratili podání, vydařil se jim rebrejk, po kterém zužitkovali třetí brejkbol. Závěrečný set nabídl dva brejkboly na obou stranách, zůstaly ale nevyužity. Do tiebreaku vstoupili lépe Chačanov s Rubljovem, měli navrch 3:1. Sedmá a desátá výměna nevyšla ruskému páru dle představ, což se promítlo na výsledku.

Shapovalov zařídil Kanadě čtyřhru
O prvním finalistovi Davis Cupu rozhodne čtyřhra. Denis Shapovalov (15.) porazil ve druhém semifinále dvouhry Karena Chačanova (17.) 6:4, 4:6, 6:4.

Shapovalov v úvodním setu prohrával již 1:4, pěti úspěšnými hrami za sebou však otočil průběh první sady ve svůj prospěch. Ve druhé sadě nezvládl koncovku, když za stavu 4:5 prohrál servis. V závěrečném dějství Kanaďan využil brejkbol v sedmé hře, následně zažehnal šanci protihráče. Za stavu 5:4 na podání musel odvracet stav 0:40, od dané chvíli ale neztratil fiftýn.*

Rubljov dostal Rusy do vedení
Rusové se na finálovém turnaji Davisova poháru přiblížili účasti ve finále! Andrej Rubljov (22.) totiž zvládl úvodní singlový duel semifinálového souboje, když porazil Vaska Pospisila (150.) za hodinu a půl hry po setech dvakrát 6:4. Dvaadvacetiletý ruský tenista byl úspěšný na returnu, když hned třikrát prolomil servis kanadského soupeře. Sám naopak ztratil podání jen jednou.

Dopolední/odpolední program
Rusko – Kanada
Andrej Rubljov (23.) – Vašek Pospisil (150.) 6:4, 6:4
Karen Chačanov (17.) – Denis Shapovalov (15.) 4:6, 6:4, 4:6
Rubljov, Chačanov – Pospisil, Shapovalov 3:6, 6:3, 6:7(5)

Velká Británie – Španělsko (18:00)
Kyle Edmund (69.) – Feliciano López (62.) 6:3, 7:6(3)
Daniel Evans (42.) – Rafael Nadal (1.) 4:6, 0:6
J. Murray, Skupski – Nadal, F. López 6:7(3), 6:7(8)