Goffin chce na turnaj mistrů a sestavil si pro zbytek roku kalendář hrůzy

- Jan Vojkůvka

Proniknout poprvé do elitní desítky světa a podívat se na turnaj mistrů do Londýna. To je jasný cíl Belgičana Davida Goffina, který za tím účelem sestavil kalendář, během něhož nebude mít šanci na odpočinek, pokud chce svého cíle dosáhnout...

Osm týdnů, jeden Davis Cup a sedm turnajů. To je plán Davida Goffina, který v touze probojovat se na turnaj mistrů sestavil svůj kalendář na zbytek sezony tak, aby plně využil možnosti během každého týdne hrát na nějakém turnaji.

Vše zahájí příští týden v Davis Cupu, kde sice nezíská do žebříčku žádné body, ale hodlá dopomoci svému týmu k udržení přislušnosti mezi elitou. Finalisté z minulé sezony totiž letos v úvodním kole prohráli a musí se popasovat s Brazilci v baráži.

Pak to ale přijde - podnik v Métách, přesun do Asie na turnaj v Šen-čenu, turnaj ATP 500 v Tokiu, Masters s Šanghaji, přesun do Evropy a ATP 250 v Antverpách, pětistovka v Basileji a závěrečný podnik Masters v pařížské hale Bercy.

Nabitý program s jediným cílem - smazat ztrátu necelých 1200 bodů na nejlepší osmičku na základě žebříčku ATP Race. Může se to však Goffinovi podařit?

Pomalu se přestává věřit i možnosti, aby se na turnaj mistrů probojoval Tomáš Berdych, který kvůli zdravotním problémům musel vynechat US Open a tato ztráta ho stojí rozdíl 670 bodů od aktuálně osmého Nadala. A Goffin je na tom ještě hůře, má 2140 bodů, přičemž Nadal 3200. Nad ním je ještě Thiem s 3205 body a Monfils s 3355 body.

Belgického tenistu budou nyní výrazně mrzet nečekané výpadky během antukové sezony i na US Open, kde skončil už v prvním kole a přišel tím o výraznou porci bodů. Také výpadek v prvním kole Masters v Madridu či nečekané vypadnutí v osmifinále v Monte Carlu jsou zkrátka chvíle, které ho asi stojí reálnou šanci bojovat o turnaj mistrů.

Goffin to však nevzdává a hodlá bojovat až do vyčerpání. Jak jeho náročný program dopadne?