Hanobení kvůli rivalitě? Sledují vlastní zájmy, brání se kritice Piqué

- Jan Vojkůvka

Davis Cup byl úspěšný, hlásí Gerard Piqué a směle odhaluje své další plány. Bez ohledu na kritiku fanoušků, tenistů a legend bílého sportu. Zejména ta od tenistů, či činovníků tenisu, je podle španělského fotbalisty neoprávněná a sledující jen vlastní zájmy.

Dalo se očekávat, že obrázek nového Davis Cupu zachrání postup Španělska do finále. To zajistilo, že atmosféra ve vyprodané madridské hale byla parádní. Z předchozích dnů však pochopitelně dál zůstává hořká pachuť. Ať už jde o nezájem publika, natahování programu do ranních hodin, kontroverzní pravidla...

Ion Tiriac, bývalý rumunský tenista a šéf turnaje Mutua Madrid Open, kterému se přezdívá buldozer z Brašova, popsal nový formát jako vtip. „Zničili drahokam tenisu,“ zlobil se. Několik předních hráčů odmítlo v novém formátu svou zemi reprezentovat. Roger Federer prohlásil, že současný Davis Cup je spíš pro nadcházející mladou generaci.

Ke kritice se přidal i australský daviscupový tým v čele s Lleytonem Hewittem, jenž tvrdě zkritizoval nejen nový formát, ale i osobu Piquého. „Je to směšné. Vede nás španělský fotbalista. To je jako bych já šel řídit fotbal a prováděl změny v Lize mistrů. O tenise nic neví,“ usmíval se Hewitt.

„Jeho skupina (Kosmos) si koupila ITF a v podstatě ji řídí. Proto teď vidíme všechny nejrůznější španělské sponzory a největším sponzorem Davis Cupu je fotbalová liga,“ nechápal Hewitt a narážel na reklamy na La ligu, které byly všudypřítomné během daviscupového týdne.

Sám Piqué ovšem s takovou kritikou nesouhlasí. Podle něj všichni sledují hlavně své zájmy. K Federerovi poznamenal, že chápe jeho postoj, jelikož organizuje Laver Cup. O Australanech zase ví, že jejich vrcholem bude lednový ATP Cup, přímý konkurent Davis Cupu.

„Každý má svůj názor a já ho respektuji. Hraju fotbal, ale chápu, co tenisté potřebují, aby byli v pohodě,“ reagoval na slova Hewitta Španěl. „Také chápu, že kritika přichází od Australanů, protože jejich federace pořádá týmovou soutěž pro ATP a vidí Davis Cup jako konkurenci,“ poznamenal s tím, že v zájmu Australanů je, aby Davis Cup nebyl úspěšný a naopak jejich ATP Cup se stal na začátku příští sezony jedním z vrcholů roku 2020.

Piqué se ovšem opírá o podporu Rafaela Nadala či Novaka Djokoviče, což rovněž není vůbec malá síla ve světě mužského tenisu. Na druhou stranu, Davis Cup hrálo minulý týden jen 5 hráčů z elitní desítky žebříčku, ATP Cup by mělo absolvovat 9 tenistů z TOP 10. A už jen z tohoto ohledu nabízí víc.

Vůbec přitom nelze ignorovat, že někteří z dalších účastníků finálového turnaje Davis Cupu byli z turnaje zklamáni a ve svých komentářích se přidali k názoru, že tato tradiční soutěž přišla o svého ducha. A tak není také divu, že Piqué musí odrážet útoky kritiků a spolu se svými spolupracovníky vymýšlet další změny. Jako například zvažovaný dvoutýdenní turnaj v září po US Open. K čemuž potřebuje spojení Davis Cupu a ATP Cupu a tím pádem vstřícnost vedení ATP.