Davis Cup: Základní skupiny určily poslední postupující! Kanaďané jsou v semifinále

- Redakce

Finálový turnaj Davis Cupu zakončil ve čtvrtek boje v základních skupinách. Velmi pikantním byl souboj mezi Srbskem a Francií, která však jako úřadující finalista z minulé sezony končí. Postup do čtvrtfinále vybojovali také Němci a Britové. Na programu bylo ve čtvrtek i první čtvrtfinále, v němž zdolala Kanada Austrálii až skrze závěrečnou čtyřhru.

Kanaďané jsou v semifinále

První čtvrtfinálový duel mezi Kanadou a Austrálií byl po dvouhrách vyrovnaný 1:1. V duelu Vaska Pospisila s Johnem Millmanem se radoval kanadský tenista po setech 7:6(7), 6:4. Kanaďané se postupu do semifinále přiblížili i ve druhé dvouhře, ovšem Denis Shapovalov nakonec neudržel vedení a prohrál s Alexem De Minaurem 6:3, 3:6, 5:7.

Sérii rozhodla až závěrečná čtyřhra, v níž porazili Vasek Pospisil s Denisem Shapovalovem dvakrát 6:4 duo Jordan Thompson, John Peers. O osudu úvodní sady rozhodl jediný brejk, jenž se zrodil hned v prvním gemu. Druhý set načali lépe Australané, kteří vedli rychle 3:0, kanadský pár ale dokázal dvěma brejky otočit stav sady ve svůj prospěch.

V semifinále vyzve Kanada vítěze souboje Srbsko – Rusko.

Srbsko vybojovalo postup přes obhájce finále

Srbští tenisté jsou jistými postupujícími do čtvrtfinále. O svém vítězství v základní skupině A rozhodli už ve čtvrtečních dvouhrách proti obhájcům loňského finále z Francie. Klíčový bod v boji o postup vybojoval Filip Krajinovič, který porazil favorizovaného Jo-Wilfrieda Tsongu ve dvou setech a nasměroval Srby za postupem.

Ve druhé dvouhře totiž nastoupil Novak Djokovič. Světová dvojka neměla výraznější problém dosáhnout vítězství nad Benoitem Pairem, jehož zdolala 6:3, 6:3.

Závěrečná čtyřhra, ve které Srbům už o nic nešlo, přinesla Francii sice vítězství, když Herbert s Mahutem porazili Tipsareviče s Troickým dvakrát 6:4, ale dle pořadí týmů na druhých místech jim toto vítězství k postupu do čtvrtfinále nepřineslo.

Německo postoupilo do čtvrtfinále

Philipp Kohlschreiber otevřel daviscupový souboj mezi Německem a Chile duelem proti Nicolasi Jarrymu a výhrou 6:4, 6:3 zajistil svému týmu postup do čtvrtfinále. Němci už nemohou být v tabulce skupiny C po úvodní čtvrteční dvouhře přeskočeni.

Ve druhé dvouhře sice prohrál v dlouhém a dramatickém druhém klání Jan-Lennard Struff s Christianem Garinem 7:6(3), 6:7(7), 6:7(8), přičemž nevyužil hned tři mečboly, ale Němci nakonec o druhou výhru ve skupině nepřišli.

V rozhodující čtyřhře zvítězila favorizovaná dvojice Krawietz, Mies nad Barriosem a Tabilem 7:6(3), 6:3.

Britové vyhráli skupinu, postup vybojovali ve čtyřhře

Přímý souboj o postup mezi Velkou Británií a Kazachstánem se po první dvouhře vyvíjel lépe pro Brity. Kyle Edmund dokázal ve dvou setech porazit Michajla Kukuškina 6:3, 6:3. Posléze ovšem naději pro Kazachstán vybojoval Alexandr Bublik, který porazil ve třech setech Daniela Evanse 5:7, 6:4, 6:1.

O osudu zápasu tak musela rozhodnout čtyřhra. V té favorizovaní Jamie Murray a Neal Skupski porazili kazašskou dvojici Golubjov a Nedovjesov ve dvou setech 6:1, 6:4.

Britové se tak podívají do čtvrtfinále jako vítězové skupiny E.

Z druhých míst postupují Rusko s Argentinou
Dohrání základních skupin také určilo, že z druhých míst se do čtvrtfinále podívá Rusko a Argentina, kteří byli dolosováni do čtvrtfinálových dvojic.

Ty mají toto složení:
Austrálie – Kanada 1:2
Srbsko – Rusko
Velká Británie – Německo
Argentina – Španělsko

Odpolední program (11:00)
Francie – Srbsko 1:2
Jo-Wilfried Tsonga – Filip Krajinovič 5:7, 6:7(5)
Benoit Paire – Novak Djokovič 3:6, 3:6
Herbert, Mahut – Tipsarevič, Troicki 6:4, 6:4

Německo – Chile 2:1
Philipp Kohlschreiber – Nicolas Jarry 6:4, 6:3
Jan-Lennard Struff – Christian Garin 7:6(3), 6:7(7), 6:7(8)
Krawietz, Mies – Garin, Jarry 7:6(3), 6:3

Velká Británie – Kazachstán 2:1
Kyle Edmund – Michail Kukuškin 6:3, 6:3
Daniel Evans – Alexandr Bublik 7:5, 4:6, 1:6
J. Murray, Skupski – Golubjov, Nedovjesov 6:1, 6:4

Večerní program (18:00)
Austrálie – Kanada 1:2
John Millman – Vasek Pospisil 6:7(7), 4:6
Alex De Minaur – Denis Shapovalov 3:6, 6:3, 7:5
Thompson, Peers – Pospisil, Shapovalov 4:6, 4:6