Sinner stoupá na výsluní. Dalším triumfem navázal na Berdycha či Gasqueta

- Marek Bartošík

Mužská tenisová sezóna pomalu končí a už nyní existuje mnoho důvodů, proč se těšit na tu další. V jubilejním roce 2020, ozdobeném olympijskými hrami, se dá očekávat nejen útok nové generace na grandslamový titul, ale i další postup nejmladších nadějí v žebříčku. Jednou z nich je osmnáctiletý Jannik Sinner.

Zakončit sezónu dvěma tituly je unikát, který se povede málokomu. Osmnáctiletý Ital Jannik Sinner se může právě tímto úspěchem pochlubit, jelikož k trofeji z Next Gen ATP Finals přidal v neděli ještě titul z halového challengeru v Ortisei.

Ital na posledním klání, jehož se v tomto roce zúčastnil, neztratil ani set a suverénně si dokráčel pro šestý letošní titul. Dva z nich vybojoval na ITF turnajích s dotací 25 tisíc dolarů, tři na challengerech základní kategorie 80 (tolik bodů získá vítěz) a jeden na již zmíněném Next Gen ATP Finals.

Ke všem turnajovým vavřínům přidal ještě finále z ostravského challengeru a účast v semifinále ATP podniku v Antverpách. Svými výkony si vysloužil posun na 78. příčku, přitom rok začínal až v šesté stovce světového pořadí.

„Byl to dlouhý rok s mnoha zápasy. Jsem šťastný, že teď budu mít volno. Už se ale těším na přípravu na další sezónu,“ uvedl po skvělém zakončení roku Sinner.

Osmnáct let a tři měsíce „starý“ Ital se se svými challengerovými tituly zařadil k Richardu Gasquetovi, Tomáši Berdychovi a Mariu Ančičovi, kteří jsou dle oficiálního webu ATP nejmladšími tenisty, již za kalendářní rok vybojovali trio titulů z challengerů.

Suverénně nejmladším byl v roce 2003 přesně sedmnáctiletý Gasquet, Sinner okupuje druhou příčku. Třetí je Ančič (18 let, 7 měsíců) a čtvrtý Berdych (18 let, 9 měsíců), jenž v roce 2004 triumfoval ve francouzském Besanconu (hala) a německých městech Weiden a Braunschweig (obě antuka).

Jeden ze skokanů roku Sinner se v následující sezóně pokusí navázat na slavné tenisové kolegy i na ATP kláních a grandslamech. Na turnajích velké čtyřky má díky svému žebříčku jistou účast v hlavní soutěži, kde by mohl být postrachem favoritů.