Mimo záři reflektorů. Egypťan získal na jediném místě už 16 titulů!

- Marek Bartošík

Někdy není od věci nahlédnout mimo největší tenisová klání, protože i na menších turnajích se občas skrývají zajímavé příběhy. Jeden z nich píše od února 2016 Karim-Mohamed Maamoun, který si obzvlášť oblíbil jednu lokalitu, v níž si šestnáctkrát dokráčel pro titul.

Jméno Karim-Mohamed Maamoun asi většině tenisových fanoušků nic neříká. Tento osmadvacetiletý Egypťan se pohybuje ve čtvrté stovce v žebříčku, přičemž nikdy nebyl výše než na 225. místě. Pozornější příznivci českých tenistů si možná vybaví jeho nedávné těsné vítězství ve finále ITF turnaje v egyptském Šarm aš-Šajch nad Markem Gengelem.

Právě zmíněná lokalita se zapsala zlatým písmem do kariéry Maamouna, kterého mohli čeští tenisoví příznivci vidět na letošních challengerech v Prostějově, Praze a Liberci (na dvou z nich porazil Adama Pavláska). Egypťan se může pyšnit tím, že v Šarm aš-Šajch, kde se hraje turnaj s dotací 15 tisíc amerických dolarů na tvrdém povrchu, získal od února 2016 neuvěřitelných 16 titulů!

Egypťanovi k uvedenému statistickému zápisu pomohlo, že se na daném místě koná více turnajů za rok. Například letos jich tam ve dvouhře absolvoval už sedm, z nichž šest ovládl (každý úspěch mu vynesl 10 bodů). Jedinou porážku utrpěl před čtyřmi týdny v semifinále s Francouzem Kyrian Jacquet, aktuálně 673. hráčem světového pořadí.

Maamoun letos triumfoval ještě na antuce v Káhiře, v roce 2019 tak má na kontě sedm turnajových vavřínů. Společně s Ivanem Nedělkem a Dmitrijem Popkem vévodí statistikám v počtu titulů na okruhu ITF. Mezi ženami vládne ve stejné disciplíně Nizozemka Arantxa Rusová, jež si připsala dokonce deset turnajových prvenství, navíc všechna na kláních s dotací 25 tisíc amerických dolarů.