Zloba ho neopustila. Peníze nejsou všechno, opřel se Zverev do Davis Cupu

- Jan Vojkůvka

Vztah Alexandera Zvereva k novému formátu Davis Cupu by se dal pojmenovat jedním jediným slovem – odpor. Zloba vůči změnám, které ITF provedla v minulém roce, kdy oznámila nový formát (který se poprvé představí už v pondělí). S odstupem se znovu do týmové soutěže slovně opřel.

Příští týden se poprvé v historii Davis Cupu uskuteční týdenní finálový turnaj, během něhož se o salátovou mísu utká 18 zemí. Zatímco tradice velila ke konání finále jen mezi dvěma týmy na území jednoho z finalistů, nový formát se dá nejlépe přirovnat klasickému mistrovství světa.

Za změnami stojí vedle ITF také investiční skupina Kosmos, která se zavázala, že do soutěže nasype během 25 let neskutečné 3 miliardy dolarů. To také měla být záruka nalákání největších hvězd. Alespoň v to doufal Gerard Piqué, jeden ze zakladatelů skupiny Kosmos.

Jenže téměř okamžitě oznámilo několik předních tenistů, že o Davis Cup ztratili zájem, byť předtím tuto soutěž hráli. Mezi nimi i Alexander Zverev, hvězda současnosti i budoucnosti. Muž, který by po odchodu superhvězd Federera, Djokoviče a Nadala měl být jedním z aspirantů na post světové jedničky.

„Nemyslím si, že tento formát je Davis Cup. Davis Cup má v tenise nejdelší tradici, je starý přes 100 let, a jeho smyslem byly zápasy doma či venku,“ připomněl Zverev během Turnaje mistrů.

„Davis Cup je o atmosféře a tradicích. Hrát se má tři dny, pětisetové a těžké zápasy. To je pro mě Davis Cup, a ne hrát na jednom místě celý týden. To není Davis Cup,“ zlobí se mladý Němec.

„Doufám, že si lidé uvědomí, že Davis Cup je víc než jen nějaké peníze a všechno, co se nám teď snaží nabízet. Je to historie, historie tenisu. Je to mnohem víc, než co před námi nyní leží na stole,“ uzavřel Zverev.

Toho se snažili v posledních týdnech tenisoví příznivci zejména z Německa kritizovat, že místo Davis Cupu se rozhodl odehrát sérii exhibičních zápasů s Rogerem Federerem v Jižní Americe. Tato kritika je ovšem k Zverevovi nespravedlivá. O tom, že nemá zájem hrát Davis Cup při současném formátu, informoval už v minulé sezoně.

Davis Cup, který se bude konat od 18. listopadu v Madridu, se dozví svého vítěze 24. listopadu.