ATP

Berdych oficiálně ukončil úspěšnou a bohatou kariéru. Loučil se i Štěpánek

- Jan Vojkůvka

Je to definitivní. Tomáš Berdych se během sobotního dne oficiálně rozloučil s tenisovou kariérou, která mu mimo jiné přinesla finále ve Wimbledonu, dva daviscupové tituly nebo čtvrté místo světa. Berdych byl jedním z tenistů, jež na Turnaji mistrů v Londýně zakončili své profesionální působení u bílého sportu. Dodatečného rozloučení se dočkal i Radek Štěpánek.

Oznámení konce kariéry Tomáše Berdycha bylo hlavním bodem slavnostního ceremoniálu. Bývalá světová čtyřka, jež se v posledních letech potýkala s problémy se zády, uzavřela bohatou kariéru na místě, kde hrála pravidelně mezi lety 2010 až 2015.

Berdych se při vstupu na kurt dočkal ovací vestoje a byl součástí skupiny hráčů, kteří se loučili s profesionálním tenisem letos i v minulých letech. Mezi nimi nechyběl ani Radek Štěpánek, který naposledy hrál profesionální zápas v roce 2017 a byl dlouholetým Berdychovým parťákem v Davis Cupu. Trochu symbolické pak je, že zároveň byl Berdych přítomen při rozlučce Štěpánka v pražské O2 aréně.

„Na světě je spousta věcí, které si můžete koupit, ale pro nás, tenisty, je jen jeden nejkrásnější moment. Když je u konce zápas, který se hraje v aréně, jako je tady, a vy jste vítěz,“ řekl Berdych při rozloučení. „Takové zážitky jsou pro nás, a i pro mě, nejlepší. Ale je potřeba jít dál. A určitě bude i něco jiného, co mě udělá šťastným.“

O ukončení kariéry mluvil český tenista v průběhu celého roku, po US Open však přiznal, že už vypotřeboval všechny možnosti, kterými se chtěl vrátit plnohodnotně na okruh. Sezonu chtěl dohrát na několika turnajích, ale zdravotní obtíže s kyčlí a se zády mu znemožnily nastoupit do dalších zápasů.

O tom, že svou kariéru ukončí v Londýně, se objevily informace v průběhu tohoto týdne. V sobotu se konec stal skutečností. Berdych odešel do tenisového důchodu jako vítěz 13 titulů na okruhu ATP, držitel dvou vítězství v Davis Cupu a jako finalista Wimbledonu.

Kromě Berdycha a Radka Štěpánka se na kurtu v Londýně představili také David Ferrer, Victor Estrella Burgos, Max Mirnyj, Marcin Matkowski, Nicolas Almagro, Michajl Južnyj a Marcos Baghdatis, kteří ukončili své kariéry letos či v minulém roce.