Livesport Prague Open: Pantůčková prošla do finále

- Jan Vojkůvka

Předposlední hrací den na turnaji Livesport Prague Open přinese kromě semifinálových zápasů ve dvouhře také finále čtyřhry. Jedinou českou zástupkyní v sobotu na pražské antuce však byla Magdalena Pantůčková, první nasazená hráčka ve dvouhře, jež si zajistila postup do finále přes Rusku Žuravlevovou.

Devatenáctiletá Žuravlevová prozatím na svůj první titul v této sezoně čeká a i nadále bude muset vyčkávat na další příležitost, kdy se bude moci ve finálovém souboji utkat o turnajový primát. V semifinále totiž nestačila na sedmnáctiletou talentovanou českou naději Magdalenu Pantůčkovou, která potvrdila roli první nasazené a utká se o svůj třetí letošní titul na okruhu ITF.

Držitelka titulů z květnového turnaje v chorvatském Bolu a srpnového z chorvatského Čakovce sice do semifinále pražské desítky nevstoupila ideálně a v prvním setu prohrávala již 0:4, ale dokázala se zkoncentrovat na svou hru, a ač po srovnání na 4:4 opět přišla o servis a nakonec prohrála 4:6, bylo rozhodně na čem stavět v dalším průběhu střetnutí.

Sice na úvod druhého setu opět přišla o podání a prohrávala 0:1, ale následně přišla parádní série deseti vyhraných gemů v řadě! Druhou sadu ovládla Pantůčková 6:1 a ve druhém se ujala komfortního vedení 4:0. Výpadek, který Žuravlevová předvedla, ve spojení s mnohem lepší hrou Pantůčkové, která na servisu i returnu dominovala, nenechala nikoho na pochybách, že si domácí tenistka zahraje o domácí titul.

Žuravlevová sice podržela jedno své podání a snížila na 1:4, ale zároveň to byl její jediný udržený servis za druhý i třetí set a stejně jako prostřední dějství, tak i v rozhodující sadě prohrála 1:6.

Pantůčková se po dvou titulech a dalších třech semifinálových účastích tak potřetí v tomto ročníku podívá do finále a již nyní má jistotu, že se poprvé v kariéře dostane na umístění okolo 450. místa na žebříčku WTA.

S prvním setem vůbec spokojená nejsem. Do stavu 0:4 jsem do toho dávala hrozně moc ran a vůbec to nechodilo. Uvědomila jsem si, že to musím změnit. Dala jsem na taktiku, co mi poradil taťka a už to bylo všechno v pohodě,“ smála se Pantůčková. „Každý zápas je jiný a já se budu těšit na finále. S Dashou jsem jednou hrála a s Rumunkou jsem se rozehrávala,“ řekla k oběma potenciálním soupeřkám, přičemž ji tolik nezáleží na tom, s kým má hrát, jako hlavně na jejím vlastním výkonu.

Soupeřkou Magdaleny Pantůčkové ve finále Livesport Prague Open bude Rumunka Laura-Ioana Andreiová, která ve třech setech porazila šestou nasazenou Američanku Dashu Ivanovovou 4:6, 6:4, 6:3.

Semifinále dvouhry
MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (1) - Angelina Žuravlevová (RUS, 5) 4:6, 6:1, 6:1
Dasha Ivanovová (USA, 6) - Laura-Ioana Andreiová (ROU) 6:4, 4:6, 3:6

Finále čtyřhry
Ivanovová (USA), Primoracová (CRO) - Janusková (CAN), Žuravlevová (RUS) 2:6, 0:6

Liversport Prague Open den po dni

9.9. Livesport Prague Open: Pantůčková postoupila ve dvou setech, Kolodziejová s Kolářovou dohrály
8.9. Livesport Prague Open: Pantůčková i Kolodziejová postupují, Vaňková svůj zápas skrečovala
7.9. Livesport Prague Open: Jednička Pantůčková postupuje, dál prošly i další tři Češky
6.9. Livesport Prague Open: Vaňková, Tomanová a další tři Češky postupují do druhého kola
5.9. Livesport Prague Open: Posledním kolem kvalifikace prošlo do hlavní soutěže pět Češek 
4.9. Livesport Prague Open: Osmička českých tenistek vybojovala kvalifikační finále