Americký bombarďák Roddick nominovaný do síně slávy

- Radim Sochor

Bývalá světová jednička, Andy Roddick, byla nominovaná na největší možné tenisové ocenění - představení do Mezinárodní tenisové síně slávy. K oficiálnímu představení nových členů dojde na začátku roku 2017.

„Jsem nesmírně poctěn, že bych mohl být v Síni slávy,“ řekl Roddick, šampion US Open z  roku 2003. „Dal jsem do sportu úplně všechno po mnoho let, jsem vděčný za příležitost být mezi nejlepšími tenisty, které jsem kdy znal a ve které jsem jako malý vzhlížel,“ dodal čtyřiatřicetiletý tenista.

Andy Roddick se na výsluní žebříčku ATP dostal v roce 2003 a dokázal se na něm udržet třináct týdnů. Mezi nejlepšími deseti hráči na žebříčku se držel celých devět let v kuse (2002 - 2010). V TOP 5 za svoji kariéru pobyl úctyhodných 187 týdnů.

Andy Roddick dokázal jednou v kariéře ovládnout grandslamový turnaj. Podařilo se mu to v roce 2003 před domácími fanoušky. Ve finále US Open porazil Juana Carlose Ferrera ve třech setech.

Vedle Andyho Roddicka byla nominována také Kim Clijstersová. Třiatřicetiletá Belgičanka se na vrchol žebříčku WTA podívala rovněž v roce 2003. V grandslamových titulech ale Američana značně předehnala, neboť má na svém kontě hned čtyři  (US Open - 2005, 2009, 2010, Australian Open - 2011).

„Kim Clijstersová a Andy Roddick jsou neuvěřitelně dynamičtí sportovci, kteří zanechali velké stopy v historii tenisu,“ řekl na adresu možných nových členů Síně slávy její prezident Stan Smith.