Turnaj mistrů: Tsitsipas po jasné výhře postoupil. Nadal dokonal famózní obrat

- Filip Lefenda, Radek Štohl

Stefanos Tsitsipas je druhým postupujícím na letošním Turnaji mistrů. Mladý Řek, který na závěrečném podniku debutuje, ve druhém zápase přehrál Alexandera Zvereva 6:3, 6:2. Rafael Nadal se postaral o parádní obrat, ve třetím stavu proti Daniilu Medveděvovi prohrával 1:5 a odvrátil mečbol.

Tsitsipas postoupil do semifinále
Stefanos Tsitsipas (6.) uspěl také ve druhém utkání na letošním Turnaji mistrů. Řecký hráč ve středu večer porazil loňského vítěze Alexandera Zvereva (7.) 6:3, 6:2. Tsitsipas si tak po Thiemovi zajistil postup mezi čtyři nejlepší hráče turnaje. O druhé místo ve skupině se pokusí trio Nadal, Zverev a Medveděv.

Herbert s Mahutem prošli do semifinále
Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut na Turnaji mistrů v Londýně nezaváhali ani ve druhém zápase. Po výhře 7:5, 7:6(3) na dvojicí Kevin Krawietz a Andreas Mies se můžou těšit na semifinále čtyřhry.

Francouzský pár měl v úvodní sadě více šancí. Po nevyužité příležitosti ve druhé hře dosáhl brejku při dalším počínání na returnu. Za stavu 5:4 byla shoda, kterou pro sebe zužitkovali Krawietz s Miesem. V závěrečném setu však Hughes a Mahut využili druhý setbol v gemu.

Ve druhé sadě se k prvnímu brejku dostali Němci. Jejich protihráči ale srovnali v osmé hře. Dějství nakonec dospělo až do tiebreaku, ve kterém uspěli Hughes s Mahutem. Úspěšným zápasem si tak zajistili postup do semifinále Turnaje mistrů.

Nadal při skvělém obratu odvrátil mečbol
Rafael Nadal (1.) se na letošním Turnaji mistrů dočkal první výhry. Ve svém druhém zápase otočil duel proti Daniilu Medveděvovi (4.), kterého přehrál 6:7(3), 6:3, 7:6(4). Nadal přitom ve třetím setu prohrával 0:4 a při stavu 1:5 při vlastním servisu odvacel mečbol.

První vážnější šance zápasu nastala v sedmém gemu, Nadal brejkbol odvrátil. Sada tak nakonec skončila v tiebreaku, ve kterém Španěl na úvodní minibrejk soupeře ještě odpověděl, další dva ho však stály úvodní set.

Druhé dějství Nadal ohraničil brejky, a jelikož byl na podání bezchybný, šlo se do třetího setu. Španělský hráč prohrával již 0:4 a odvracel dva brejkboly, které mohly znamenat blížícího se kanára. V tento okamžik ale uspěl, stejně jako za stavu 1:5, kdy brejkbol Medveděva znamenal již mečbol. Nadal opět ukázal pevné nervy a snížil na 2:5.

Situace se rázem otočila. První hráč dvouhry poměrně rychle srovnal na 5:5, zásluhou čehož byla chvíli poté k vidění druhá zkrácená hra duelu. Do stavu 5:4 pro Nadala byli hráči při servisech úspěšní, vzápětí ale Španěl získal dva minibrejky, které ukončily zápas.

„Měl jsem super štěstí. Pro Daniila to musí být těžká prohra, hrál mnohem lépe než já. Je to jeden z tisíce zápasů, které se vám podaří vyhrát," prohlásil Nadal v pozápasovém rozhovoru na kurtu. Pro prvního nasazeného to byl již pátý zápas na Turnaji mistrů, který i přes neúspěšnou první sadu vyhrál. 

Rafael Nadal se tak přiblížil k postupu ze skupiny, který mu zajistí jakákoliv výhra nad Stefanosem Tsitsipasem. Zároveň mu stačí uhrát finále, aby na konci sezóny byl na první pozici. Novak Djokovič naopak musí turnaj vyhrát.

Duo Rojer, Tecau poprvé vyhrálo
Vítězové Turnaje mistrů 2015 Jean-Julien Rojer, Horia Tecau se v Londýně dočkali úvodní výhry. Nizozemská-rumunská dvojice ve svém druhém utkání na turnaji porazila debl Juan Sebastián Cabal, Robert Farah 6:2, 5:7, 10:8. Světové jedničky naopak prohrály druhý zápas.

Rojer s Tecauem v prvním setu neměli problémy na servisu, naopak dvakrát uspěli na returnu. Ve druhé sadě za stavu 4:4 neproměnili brejkbol, vzápětí sami museli odvracet první šanci soupeřů. O dva gemy později ale již neuspěli, Cabal s Farahem potvrdili čistou hrou.

Super tiebreak nabídl sedm minibrejků, o jeden více si připsala dvojice Rojer, Tecau. Zpočátku vedla 3:0 a 6:2, o svůj náskok ale ještě přišla, protihráči srovnali na 6:6. Za stavu 9:8 ale měli mečbol, který na returnu využili.

Středeční program
Cabal, Farah (oba COL) – Rojer (NED), Tecau (ROU) 2:6, 7:5, 8:10
Rafael Nadal (1.) – Daniil Medveděv (RUS, 4.) 6:7(3), 6:3, 7:6(4)
Krawietz, Mies (oba GER) – Herbert, Mahut (oba FRA) 5:7, 6:7(3)
Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) – Alexander Zverev (GER, 7.) 6:3, 6:2