Češky opět nejúspěšnější! Společně se Spojenými státy dominovaly v počtu titulů

- Marek Bartošík

Na výsledky českých tenistek je už léta radost pohledět. Není divu, že ve statistice nejvyššího počtu titulů mezi zeměmi v posledních sezónách okupují čelní pozice. Potřetí v řadě jich Češky dokonce nasbíraly nejvíc ze všech.

Česká republika 21, Spojené státy 20, Tchaj-wan 10. Tak vypadají pomyslné stupně vítězů v počtu získaných titulů tenistek na okruhu WTA v roce 2019. Češky tak obhájily své loňské i předloňské prvenství, oproti sezóně 2018 navíc přidaly pět trofejí navíc.

Naposledy byly úspěšnější ženskou tenisovou velmocí Spojené státy před třemi lety (22 trofejí). Češkám k letošnímu prvenství v tabulce nejvíce přispěly Karolína Plíšková a Barbora Strýcová, obě triumfovaly čtyřikrát. Zatímco první jmenovaná tenistka uspěla ve všech případech ve dvouhře, Strýcová sbírala vavříny ve čtyřhře, kde je světovou jedničkou.

Pokud bychom počítali pouze tituly ze dvouhry, pak by Češky obsadily stříbrnou pozici se sedmi zářezy a vyhrály by Američanky s devíti. Ve čtyřhře (včetně mixu) byly tenistky ze srdce Evropy se 14 tituly nejúspěšnější, druhé Spojené státy zaostaly o tři.

Počet titulů hráček z ČR (dvouhra + čtyřhra vč. mixu)

Karolína Plíšková: 4+0
Petra Kvitová: 2+0
Karolína Muchová: 1+0
Barbora Strýcová: 0+4
Květa Peschkeová: 0+3
Kateřina Siniaková: 0+3 (2x s Krejčíkovou)
Barbora Krejčíková: 0+3 (2x se Siniakovou)
Lucie Hradecká: 0+1
Kristýna Plíšková: 0+1
Renata Voráčová: 0+1