Turnaj mistrů: Thiem v monumentální bitvě udolal Djokoviče. Federer si připsal povinnou výhru

- Jan Havlovic, Marek Bartošík

Turnaj mistrů měl na programu třetí hrací den. Hned na úvod šel do akce slovenský tenista Filip Polášek. Společně s parťákem Chorvatem Dodigem prohráli i podruhé v super tiebreaku. V dalším utkání Roger Federer přehrál ve dvou setech Itala Berrettiniho. Ve večerní čtyřhře si dvojice Klaasen, Venus hladkou výhrou nad párem Kubot, Melo zajistila pokračování v turnaji i po skupinové fázi. Vrcholem večerního programu v Londýně byl velkolepý souboj Djokoviče s Thiemem, v němž uspěl Rakušan.

Thiem porazil i Djokoviče!
Dominic Thiem hraje na Turnaji mistrů ve výborné formě. Ke skalpu Rogera Federera přidal i triumf nad Novakem Djokovičem, kterého porazil v krásném utkání 6:7(5), 6:3 a 7:6(5). Bitva se protáhla na bezmála tři hodiny. Rakušan, který v rozhodujícím tiebreaku otočil nepříznivý stav 1:4, má jistý postup ze skupiny. O druhé místo v semifinále se ve čtvrtek v přímém souboji utkají Federer a Djokovič.

Federer si udržel naději na postup
Roger Federer své druhé utkání na Turnaji mistrů zvládl, když porazil debutanta Mattea Berrettiniho za 78 minut 7:6(2) a 6:3. Osmatřicetiletý Švýcar, který zaznamenal osm es, tak po úvodním zaváhání s Dominicem Thiemem slaví první výhru v letošním ročníku.

Dvacetinásobný grandslamový vítěz si jako jediný v prvním setu vypracoval brejkbol, a to až ve dvanácté hře. Šanci na ukončení sady ale nevyužil. Favorizovaný Švýcar se tím nenechal rozhodit, když posléze bez problémů uspěl v tiebreaku. Na to navázal zkraje druhého dějství, když získal rychlý brejk. Federer musel v osmé hře ještě odvracet tři brejkboly. V té následující už utkání, které bylo specifické krátkými výměnami, na returnu ukončil.

Klaasen a Venus opět neztratili set
Stoprocentní bilanci si na londýnském Turnaji mistrů udrželi Raven Klaasen a Michael Venus, když porazili dvojici Lukasz Kubot, Marcelo Melo 6:3 a 6:4. Klaasen s Venusem si v každém setu připsali jeden brejk, sami jedinou šanci soupeřů v poslední hře odvrátili. Díky dvěma dvousetovým vítězstvím ve skupině mají Klaasen a Venus před posledním duelem proti Ivanu Dodigovi a Filipu Poláškovi jistý postup do semifinále z prvního místa. Naopak chorvatsko-slovenské dvojici nepomůže k setrvání v turnaji ani jasná výhra. 

Polášek prohrál i podruhé
Filip Polášek s Chorvatem Ivanem Dodigem si připsali druhou porážku na letošním Turnaji mistrů. Slovensko-chorvatský pár prohrál i podruhé v super tiebreaku, když nestačil ve vyrovnaném klání na americko-britskou dvojici Ram, Salisbury 6:3, 3:6 a 6:10. Šance Dodiga s Poláškem na postup do semifinále jsou tak již minimální.

Úterní program
Ram, Salisbury (USA/GBR) – Dodig (CRO), Polášek (SVK) 3:6, 6:3, 10:6
Roger Federer (SUI, 3.) – Matteo Berrettini (ITA, 8.) 7:6(2), 6:3
Kubot, Melo (POL/BRA) – Klaasen, Venus (RSA/NZL) 3:6, 4:6
Novak Djokovič (SRB, 2.) – Dominic Thiem (AUT, 5.) 7:6(5), 3:6, 6:7(5)