Kde jsou národní barvy?! Berdycha se Štěpánkem rozzlobil nový dres fotbalové reprezentace

- Jan Havlovic

Česká fotbalová reprezentace představila v pondělí novou sadu dresů, která má netradiční zelenou barvu. Revoluční rozhodnutí oprostit se od národních barev vyvolalo u veřejnosti převážně negativní reakce. Nové dresy se nelíbí ani Tomáši Berdychovi s Radkem Štěpánkem. „Kde na české vlajce najdete žluto-zelenou? Běžte s tou politikou někam!“ ulevil si Berdych na sociálních sítích.

Barva nové sady dresů fotbalové reprezentace pro venkovní duely má být inspirována odstínem mladých lipových listů. Revoluční změna, kterou funkcionáři Fotbalové asociace České republiky prosadili, měla během pondělního dne u široké veřejnosti převážně negativní ohlasy.

Odklonění se od tradičních národních barev se nelíbí ani Tomáši Berdychovi s Radkem Štěpánkem, kteří v Davisově poháru vždy hrdě nastupovali v barvách České republiky.

Bývalým českým daviscupovým reprezentantům se tato změna pochopitelně nelíbí a svou nevoli dali najevo na sociálních sítích. „Jsem rád, že jsem mohl reprezentovat v národních barvách. Kde na české vlajce najdete žluto-zelenou? Běžte s tou politikou někam!“ napsal Berdych na svém instagramovém profilu.

Štěpánek zase na svém facebookovém profilu zveřejnil fotografii Bořka Dočkala v novém zeleném dresu a vlastní fotku z daviscupového klání. Fanoušky poté vybídl k diskuzi. „Najdi pět rozdílů. A uhodni, kde navrhovali světoví odborníci a kde se vybíralo srdcem?“ ptá se Štěpánek. 

Čeští tenisté často využívají (podobně jako volejbalisté) modrou barvu dresů. Fotbalisté měli možnost se inspirovat, ale zvolili netradiční zelenou barvu. Modrou kombinaci oblékali fotbaloví reprezentanti naposledy v roce 2003.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého poprvé obléknou nové dresy při závěrečném duelu kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2020 v Bulharsku. Stávající červená kombinace však stále zůstává hlavní prioritou.