ATP

Mentální kouč o Zverevovi: Jeho přístup není dobrý

- Radek Štohl

Loni byl považovaný za černého koně. Letos se však od Alexandera Zvereva na Turnaji mistrů příliš neočekává. Obhájce titulu se v sezóně 2019 natrápil, což podle mentálního kouče pramení z horšího přístupu Němce.

Stačí si porovnat statistiky z obou sezón a rozdíl jde vidět na první pohled. Před Turnajem mistrů 2018 měl Zverev bilanci 56 výher a 18 proher. Zařadily se k tomu postupy do finále v Miami nebo Římě a titul z Madridu.

Před letošním ročníkem, který se rozjel v neděli odpoledne, se jeho statistika dostala na 42:23. V Šanghaji sice dosáhl na zápas o titul, dalším větším úspěchem byla obhajoba čtvrtfinále French Open. A to je na dvaadvacetiletého hráče, jenž se měl loni po Londýně odrazit k lepším zítřkům, poněkud znepokojivá zpráva.

Ještě než začal londýnský turnaj, tak s možným vysvětlením přispěchal mentální kouč Markus Hornig. „Jeho přístup se v současnosti nejeví jako dobrý," rozpovídal se Němec. „Především nezvládá být konzistentní po delší časový úsek. K průlomu na světovou úroveň se však jedná o zásadní aspekt," pokračoval Hornig.

„Minulý rok neměl na Turnaji mistrů co ztratit. V této chvíli je však úřadujícím šampionem. Všechno vypadá odlišné. Každý ve sportu ví, že vyhrát první titul je jednodušší než ho obhájit. Tenis je v tomhle ohledu z mentálního hlediska brutální," nechal se slyšet čtyřiapadesátiletý trenér.

„Pokud uděláte chybu, hned jde míček na stranu soupeře. Rovněž co se týče technických zdatností, tak se jedná o nejnáročnější ze všech sportů. Pokud netrefíte míček čistě, okamžitě se to projeví na kvalitě úderu," přiblížil svoji domněnku.

Hornig zároveň srovnal Zvereva se současnými tenisovými velikány. „Federer byl na začátku stejný, ale vyvinul se mentálně. Rovněž Novak Djokovič je v téhle činnost mistrem. Podívejte se, jak se Srb choval během letošního finále Wimbledonu, kde každý fandil Federerovi," zakončil.

Alexander Zverev svoji obhajobu zahájí v pondělí. Od 21:00 SEČ se postaví proti Rafaelu Nadalovi. Vydaří se mu vstup?