ATP

Italský šok! Divoká karta dobyla Next Gen

- Radek Štohl

Jannik Sinner překvapivě získal titul z domácího Next Gen v Miláně. Osmnáctiletý Ital, který na mládežnickém Turnaji mistrů startoval zásluhou divoké karty, ve finále porazil Alexe de Minaura 4:2, 4:1, 4:2.

Teprve před třemi měsíci oslavil osmnácté narozeniny. Před rokem se ocital ve druhé polovině osmé stovky žebříčku. Letošní sezónu začínal v šesté stovce. Postupně však postupoval žebříčkem a před zahájením mládežnického Turnaje mistrů již byl v TOP 100. I přesto si Jannik Sinner musel pro účast v Miláně vysloužit divokou kartu.

Do základní skupiny mu bylo vylosována zkušenější dvojice Frances Tiafoe, Mikael Ymer a dvacetiletý Ugo Humbert. S Tiafoem (3:4, 4:2, 4:2, 4:2) i Ymerem (4:0, 4:2, 4:1) si poradil, proti Humbertovi neuspěl. (3:4, 4:3, 2:4, 2:4) I přesto se probojoval do semifinále, ve kterém otočil zápas proti Miomir Kecmanovičovi. (2:4, 4:1, 4:2, 4:2) Ve finále se tak potkal s loňským finalistou Alexem de Minaurem.

S prvním nasazeným Sinner dokázal třikrát uspět na returnu, jednou v každé sadě. Samotný Ital odvrátil devět brejkbolů soupeře, mezi které patřily i dva na začátku střetnutí. Největší problémy měl zkraje druhého dějství, ve kterém zneškodnil tři příležitosti soupeře za sebou na brejk. V závěrečné sadě již na podání neměl problémy, přišel o jediný fiftýn. Po šestašedesáti minutách mohl slavit zisk nečekaného titulu.

„Nemám slov. Je to velký hráč. Snažil jsem se hrát svoji hru a nevytvářet nevynucené chyby. Moc jsem jich ve finále nenapáchal. S výkonem jsem tak velmi spokojený," řekl po zápase šťastný vítěz, který si z turnaje odváží 372 amerických dolarů, tedy více než osm a půl milionů českých korun. Před Milánem měl z podniků šest a čtvrt milionů korun.

Next Gen ATP Finals (muži, 1 400 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Alex de Minaur (AUS, 18.) – Jannik Sinner (ITA, 95.) 2:4, 1:4, 2:4