Livesport Prague Open: Pantůčková postoupila ve dvou setech, Kolodziejová s Kolářovou dohrály

- Filip Lefenda

Magdalena Pantůčková se na pražském turnaji ITF stala první českou semifinalistkou, když přehrála ve dvou setech Němku Wernerovou a vyhrála již osmé utkání v řadě. To Miriam Kolodziejová v hlavním městě končí, když Rusce Žuravlevové zápas po prvním setu kvůli bolavému ramenu skrečovala. S cílem překvapit favorizovanou soupeřku zasáhla do čtvrtfinálových bojů Tereza Kolářová, s Rumunkou Andreiovou ale uhrála jen dvě hry.

Magdalena Pantůčková plní v Praze roli nejvýše nasazené a ve svém utkání proti Němce Wernerové byla jasnou favoritkou. Sedmnáctiletá Češka povolila v úvodním dějství soupeřce jen jediný gem. V tom druhém už byl průběh vyrovnanější, v jednu chvíli byla dokonce hráčka, které patří v žebříčku WTA pětistá pozice, o brejk dole. Nakonec však Pantůčková naplnla papírové předpoklady a dovedla zápas po výsledku 6:1 a 6:4 do zdárného konce. Vítězka nedávného turnaje v chorvatském Čakovci tak natáhla svou šňůru vítězných duelů již na osm. „Jsem strašně moc šťastná, že jsem vyhrála. Semifinále je perfektní,“ netajila po utkání radost mladší ze sester Pantůčkových, která duel následně i zhodnotila. „Hned první gem mi utekl, ale jinak jsem v prvním setu hrála hodně dobře. Dělala jsem hrozně moc winnerů, soupeřka ani neměla moc času je odvracet,“ rozpomněla se na téma úvodního dějství. V tom druhém vedla Češka 2:0, poté ale ztratila tři hry v řadě. „Byl to výpadek na pár gemů. Je špatné, když se to v těchto zápasech stane. Pak jsem to musela hodně vybojovat. Bylo to o míčcích, ale jsem ráda, že jsem to pak vrátila zase zpátky.“ O finále si Pantůčková zahraje s Američankou Dashou Ivanovovou.

Na turnaji naopak dohrála finalistka pražského podniku z minulého týdne - Miriam Kolodziejová. Ta poté, co s Ruskou Žuravlevovou prohrála první sadu poměrem 3:6, utkání vzdala pro problémy s ramenem. „Už včera k večeru jsem byla u doktora, který mi vůbec nedoporučoval, abych dnes hrála. Zkusila jsem tedy set, ale fakt to nejde,“ popisovala své zdravotní trable Kolodziejová, která si dá od tenisu krátkou pauzu. „Raketu teď nechci dva tři dny vidět. Budu se snažit být dobře připravená do Říčan, kde bych chtěla startovat až ve středu.“

Překvapením bylo čtvrtfinálové působení Terezy Kolářové. Osmnáctiletá tenistka postoupila v úvodním kole přes o rok mladší jmenovkyni Procházkovou, v tom dalším pak byla proti další krajance Vaňkové velkou outsiderkou. Soupeřka ovšem zápas hned po prvním gemu vinou zranění kyčle, které si přivodila v předchozím zápase, skrečovala. V pátek tak Kolářová čelila Rumunce Andreiové, duel měl ale více než jasný průběh. V obou setech ubojovala osmnáctiletá Češka shodně jeden gem a v hlavním městě dohrála.
„Mrzí mě tahle prohra moc. Nečekala jsem, že na mě nastoupí v takovémhle velkém stylu. Včera do toho ve výměnách nechodila, dneska teda hrála úplně naopak. Spokojená moc nejsem, neboť jsem si téměř nečichla k míčku,“ dodala po zápase Tereza Kolářová.

Čtvrtfinále dvouhry

MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (500.) (1) – Caroline Wernerová (GER, 746.) (7) 6:1, 6:4

MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (1002.) – Angelina Žuravlevová (RUS, 687.) (5) 3:6 skreč Kolodziejová

Dasha Ivanovová (USA, 712.) (6) – Iva Primoračová (CRO, 658.) (4) 6:3, 5:7, 6:3

Laura-Ioana Andreiová (ROU, 764.) – TEREZA KOLÁŘOVÁ (1007.) 6:1, 6:1

Semifinále čtyřhry

Janusková, Žuravlevová (CAN/RUS) (3) – Ponomarová, Wernerová (GER) 7:5, 6:4

Ivanovová, Primoračová (USA/CRO) – Detiucová (MDA), NOVOTNÁ 6:2, 7:5

Liversport Prague Open den po dni

8.9. Livesport Prague Open: Pantůčková i Kolodziejová postupují, Vaňková svůj zápas skrečovala
7.9. Livesport Prague Open: Jednička Pantůčková postupuje, dál prošly i další tři Češky
6.9. Livesport Prague Open: Vaňková, Tomanová a další tři Češky postupují do druhého kola
5.9. Livesport Prague Open: Posledním kolem kvalifikace prošlo do hlavní soutěže pět Češek 
4.9. Livesport Prague Open: Osmička českých tenistek vybojovala kvalifikační finále