Boj o tenisový trůn graduje. Djokovičovi nemusí stačit ani titul

- Jan Vojkůvka

Závěrečný turnaj sezony na okruhu ATP startuje už v neděli. Hlavním tahákem Turnaje mistrů bude boj o první místo světa, v němž se spolu střetnou Novak Djokovič s Rafaelem Nadalem. Dojde i k přímému souboji v semifinále či finále?

Na začátku ATP Finals vede světový žebříček Nadal o 640 bodů. Jistotu, že přezimuje na čele žebříčku, ovšem ani zdaleka nemá. Ba naopak, ve hře je stále 1500 bodů, které může získat tenista, jenž vyhraje všech pět zápasů.

Na druhou stranu není Djokovič v ideální startovní pozici. Jednomu z největších favoritů celého Turnaje mistrů nemusí stačit k návratu do čela žebříčku ani zisk titulu a plný počet 1500 bodů.

K takové situaci by došlo, pokud by Nadal prošel do finále a v základní skupině neprohrál ani jeden zápas. V tu chvíli by měl na kontě 10585 bodů a Djokovič v případě zisku trofeje jen 10445 bodů.

Matematika boje o post jedničky není složitá, na druhou stranu nabízí spoustu možností. Například, pokud by Djokovič vyhrál všechny tři zápasy ve skupině a prohrál v semifinále, nemusel by Nadal vyhrát ani jeden zápas a přesto by zůstal v čele.

Jak ukazuje přiložený obrázek, Djokovič potřebuje postoupit do finále, aby mohl pomýšlet na návrat do čela světového žebříčku. A pak už bude záležet na tom, jakých výsledků dosáhne Nadal.

Vysvětlivky: Loss (všechny zápasy prohrané), 1/2/3RR (počet výher v základní skupině), RR+SM (počet výher v základní skupině + postup do finále), RR+SM+F (počet výher v základní skupině + zisk titulu)