Dimitrov už nespolupracuje s českým lvem. S hledáním nového kouče nespěchá

- Jan Vojkůvka

Bulharský tenista Grigor Dimitrov už nadále nespolupracuje s bývalou světovou osmičkou Radkem Štěpánkem. Informaci o ukončení trenérského angažmá českého grandslamového vítěze oznámil během tiskové konference v Bulharsku.

Dimitrov angažoval Štěpánka letos v květnu v rámci přípravy před French Open a doplnil s ním svůj tým, ve kterém v roli konzultanta pracuje i bývalá světová jednička Andre Agassi.

Kdy ovšem došlo k rozhodnutí, že spolupráci s Radkem Štěpánkem ukončí, není jisté. A není to zřejmé ani z jeho vyjádření, které ocitoval deník TennisKafe.

„Nějak teď nepanikařím a nespěchám s hledáním nového trenéra. Vždy jsem si myslel, že když vedle sebe nikoho nemám, tak je těžké trénovat,“ uvedl. „Nicméně, v posledních měsících jsem odvedl sám věci, které jsem předtím nedokázal,“ naznačil, že se Štěpánkem neoficiálně ukončil spolupráci už mnohem dříve.

„Potřebujete trochu svobody, abyste našli sami sebe, dostali se sami sobě trochu blíž,“ podotkl Dimitrov. Po odchodu Štěpánka z Bulharova týmu nadále působí v jeho okolí osminásobný grandslamový šampion Andre Agassi, který ovšem má roli konzultanta, nikoliv trenéra. „André byl se mnou vždy v kontaktu. Vždy tu byl, když jsem s ním potřeboval mluvit. Když mluvíme po telefonu, je potřeba mít vždy tak hodinu a půl volno. Je to výjimečný človek.“

Špatnou sezonu zachránil
Osmadvacetiletý Bulhar si od spojení s českým lvem, jak se Štěpánkovi přezdívá, sliboval především zastavení svého propadu světovým žebříčkem. Ačkoliv se to povedlo, tak se bývalá světová trojka dlouho herně trápila.

Na French Open sice Dimitrov prošel do třetího kola, ale pak přišla série hodně nevydařených výsledků. Pětkrát byl vyřazen v prvním kole (včetně Wimbledonu), jen v Los Cabos prošel do osmifinále. Ke zlepšení došlo až na US Open, kde Bulhar konečně zavzpomínal na staré výkony a prošel až do semifinále.

Na tento úspěch ovšem dlouho nedokázal navázat, nevyšla mu asijská série, ani turnaje ve Stockholmu a Vídni. Sezonu zakončil velmi slušným vystoupením v pařížské hale Bercy, kde se podíval až do semifinále. Ač v srpnu byl až na 78. místě světa, rok zakončil jako světová dvacítka.

Olympiádu hrát nebude, cílem je ATP Cup
Dvacáté místo na žebříčku zároveň dává Bulharsku jistotu, že se zúčastní premiérového ATP Cupu v lednu 2020. Dimitrov povede svou zemi jako kapitán.

„Těším se na ATP Cup, kde budu hrát jako kapitán. Nemohu se dočkat, až zahájím přípravu. Jsem rád za naše mladé hráče, že tam pojedou se mnou a budou jedni z prvních účastníků,“ těší Dimitrova.

Z hlediska reprezentace to ovšem bude s největší pravděpodobností jediná akce, v níž se zkušený Bulhar představí. Olympijské hry kvůli nesplnění kvalifikačních pravidel hrát nebude.

„Davis Cup ztrácí svou hodnotu. Nebudu ho hrát, takže v tuto chvíli nejsou v mých plánech ani olympijské hry,“ dodal.