Dopingový skandál! Bývalé hráčce TOP 10 byla pozastavena činnost

- Michal Hladký

Američanka Abigail Spearsová podstoupila před srpnovým US Open dopingovou kontrolu, při které jí byl učiněn pozitivní nález. Ten byl potvrzen 28. října a organizace ITF nyní vydala prohlášení, ve kterém dočasně pozastavila americké deblistce činnost.

Abigail Spearsová odjela na US Open poté, co na Wimbledonu prošla se svou spoluhráčkou Ukrajinkou Kičenkovou do osmifinále, kde jim cestu zatarasilo česko-americké duo Peschkeová/Melicharová. Na americkém grandslamu se podrobila dopingové zkoušce, výsledky se ale na turnaji nedozvěděla. Americko-ukrajinská dvojice byla vyřazena už ve druhém kole, nicméně to horší přišlo až o pár týdnů později.

28. října byla americká tenistka, jež se momentálně nachází na 35. místě v žebříčku čtyřhry, obviněna z užívání zakázaných látek. Podle všeho se mělo jednat o dehydroepiandrosteron a testosteron, tedy substance, které se řadí mezi anabolické steroidy. 

Bývalé světové deblové desítce byla od 7. listopadu tohoto roku organizací ITF dočasně pozastavena profesionální činnost. Případ je stále ve stádiu vyšetřování a Američanka bude muset vysvětlit, jak se látka do jejího těla dostala. 

Dopingové nálezy u velkých jmen ženského tenisového světa nejsou ničím neobvyklým. Fanouškům v paměti jistě utkvěla Ruska Maria Šarapovová, která se po nálezu v roce 2016 nepodívala na kurty 15 měsíců. V roce 2007 si zase musela Martina Hingisová, švýcarská hráčka českého původu, dát od tenisu pauzu na dva roky, 

Abigail Spearsová má za sebou jednu z méně povedených deblových sezón. Vůbec poprvé od roku 2010 se jí stálo, že prohrála více zápasů, než ve kterých zvítězila.