Semifinále Koláře! Po obratu získal cenný skalp

- Radek Štohl

Zdeněk Kolář pokračuje ve fantastickém tažení na challengeru v Bratislavě. Třiadvacetiletý Čech ve čtvrtfinále otočil zápas proti osmému nasazenému Lloydu Harrisovi (99.), kterého porazil 6:7(5), 7:6(7), 6:4. Připsal si tak druhý velmi cenný výsledek v řadě, v osmifinále přehrál čtyřku turnaje Kamila Majchrzaka.

Český hráč přitom na turnaji ani nemusel startovat. Do hlavní soutěže se dostal přes kvalifikaci, ve které i zásluhou skreče soupeře poslal domů Zsombor Pirose. Po výsledku 6:4, 3:0 se tak Zdeněk Kolář mohl těšit na účast mezi nejlepšími. 

Hned v prvním kole na Koláře čekal Constant Lestienne, kterého přehrál 6:3, 4:6, 6:3. Následně už domů poslal nasazené hráče, kteří jsou v žebříčku vysoko před ním. Ve druhém utkání na Čecha nenašel recept ani Gianluca Mager (7:6, 6:4) a čtvrtý nasazený Kamil Majchrzak. (6:4, 6:4) O druhé semifinále sezóny tak usiloval proti Jihoafričanovi Lloydu Harrisovi.

Jak se před utkáním očekávalo, byl to zápas o podáních. Během úvodní sady nebyl k vidění jediný brejkbol, hráči se dokonce nedostali ani na shodu. Do tiebreaku lépe vstoupil Kolář, který se dočkal minibrejku, to se však opakovalo v dalších třech výměnách. Za stavu 5:5 ale úspěšný kvalifikant přišel o servis, jeho protihráč setbol využil.

Ve druhé sadě se hráči již více dostali do hry na returnu, Čech za stavu 4:3 a 5:4 byl na shodě, brejkbol, potažmo setbol si však nevypracoval. Následovala tak druhá zkrácená hra. Kolář znovu zaznamenal skvělý úvod, který si hlídal až do stavu 5:3. Ačkoliv si vzápětí vypracoval dva setboly v řadě, hráči si museli měnit strany. Za stavu 7:7 ale potřetí v tiebreaku vyhrál výměnu na returnu, což potvrdil, a srovnal na 1:1 na sety.

Závěrečná sada konečně nabídla brejk. A byl u toho Zdeněk Kolář, třiadvacetiletý hráč využil druhý brejkbol, jeho soupeř vytvořil dvojchybu. Čech od této chvíle čtyřikrát získal vlastní gem čistou hrou, zásluhou čehož se může těšit na druhé semifinále v sezóně. V něm bude usilovat o první finále challengeru.

Challenger Tour

Peugeot Slovak Open 2019, Bratislava (muži, SVK, 114 800 EUR, tvrdý povrch – hala)
Čtvrtfinále dvouhry
ZDENĚK KOLÁŘ (258.) – Lloyd George Harris (RSA, 99.) 6:7(5), 7:6(7), 6:4