Týden jsem se nesprchoval, vzpomíná světová pětka na začátky mezi profíky

- Filip Lefenda

V londýnské O2 aréně čeká na něj a sedm dalších nejlepších hráčů roku vrchol sezóny. Ještě před startem Turnaje mistrů se však Dominic Thiem rozpomněl na své tenisové začátky mezi profesionály. A že to nebyl žádný med.

„Koncem roku 2012 jsem hrál dva menší turnaje v Maroku. Byla tam tehdy neuvěřitelná zima a k tomu všemu i celonárodní stávka,“ vzpomínal dvojnásobný finalista Roland Garros na časy, kterak se začal drát nahoru ze žebříčkového suterénu.

„Hotel nebyl vůbec vytopen, teplota se pohybovala mezi nula až pěti stupni. Netekla teplá voda, takže jsem se týden nesprchoval,“ přiznal Rakušan s tím, že podobné trable nejsou na menších turnajích ničím extra výjimečným.

„K dostání nebylo v podstatě ani jídlo. A nestalo se to jen jednou. Hrát na okruhu Futures je v tomto směru opravdu velmi náročné,“ podotkl šestadvacetiletý Rakušan, který si vzpomněl i na svůj první zápas mezi profesionály.

„Dokáži si vybavit všechna utkání, která jsem odehrál. Bylo to v roce 2011 proti Danielu Gimenu Traverovi v Kitzbühelu. Díky zápasu jsem rázem viděl, jak velký rozdíl je ještě mezi mnou a profesionálními tenisty,“ ohlížel se do dob minulých muž, který se ovšem postupně vyšvihl až na čtvrté místo světového pořadí a získal na okruhu ATP celkem šestnáct singlových titulů, z toho pět v letošním roce.

A právě díky triumfům z Indian Wells, Barcelony, Kitzbühelu, Pekingu a Vídně si Thiem zahraje počtvrté v řadě na Turnaji mistrů, do něhož vstoupí nedělním střetnutím proti švýcarské legendě Rogeru Federerovi. Ve skupině Björna Borga následně narazí Rakušan ještě na loňského finalistu Novaka Djokoviče a turnajového debutanta Mattea Berrettiniho.