Bolesti se vrátily. Talentovaná Štefková musela ukončit kariéru

- Jan Vojkůvka

Nečekaný konec kariéry ohlásila v úterý talentovaná česká tenistka Barbora Štefková. Naposledy se bývalá 154. hráčka světa objevila na dvorcích v červnu v Hertogenboschi a neoficiálně uzavřela profesionální kariéru v létě. Oficiální vyjádření zveřejnila na svém instagramovém účtu.

„Moji milí fanoušci a kamarádi. Všichni se mě na to ptáte, a proto bych vám teď ráda něco řekla. V létě jsem bohužel musela ukončit svoji tenisovou kariéru,“ napsala Štefková na Instagramu. „Vrátila se mi reaktivní artritida a s ní bolesti obou zápěstí.“

Čtyřiadvacetiletou Štefkovou právě zranění obou zápěstí trápilo od roku 2017. Původně se vůbec nevědělo, v čem spočívá problém. Štefková nemohla hrát a lékaři si nevěděli rady. Dlouhá léčba zabrala téměř devět měsíců a česká hráčka, s již známou diagnozou, se vrátila na dvorce na konci listopadu 2017.

Vítězka devíti titulů na okruhu ITF se i v průběhu minulé sezony dokázala prosazovat. Prošla skrz kvalifikaci do hlavní soutěže ve Wimbledonu (jediná účast v grandslamové hlavní soutěži, pozn. redakce), zahrála si finále na ITF v Thajsku, několikrát byla v semifinále... Problémů se zákeřnou nemocí se ovšem zbavit nedokázala. Letos se navíc vrátila v plné síle.

„Jsem z toho smutná, protože mám tenis ráda a dala jsem mu hodně. Nejvíc, co jsem mohla. A taky proto, že nekončím jak a kdy jsem si sama přála,“ pokračovala Štefková. „Zároveň jsem šťastná, že jsem měla šanci prožít spoustu krásných momentů, a že mě sport naučil tolik.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Moji milí fanoušci a kamarádi. Všichni se mě na to ptáte, a proto bych vám teď ráda něco řekla. V létě jsem bohužel musela ukončit svoji tenisovou kariéru. Vrátila se mi reaktivní artritida a s ní bolesti obou zápěstí. Jsem z toho smutná, protože mám tenis ráda a dala jsem mu hodně. Nejvíc co jsem mohla. A taky proto, že nekončím jak a kdy jsem si sama přála. Zároveň jsem šťastná, že jsem měla šanci prožít spoustu krásných momentů, a že mě sport naučil tolik.. Naučil mě tvrdě pracovat, sáhnout si na dno a zase znovu vstát. Tolikrát. A mnohem víc. Chtěla bych poděkovat všem, kteří mě podporovali, fandili mi. Všem nejbližším, co v tom jeli se mnou ať jsem zrovna byla nahoře nebo dole. A nekonečný dík moji mámě. ?

Příspěvek sdílený Barča Štefková (@stefkovabara),Lis 5, 2019 v 4:43 PST

„Naučil mě tvrdě pracovat, sáhnout si na dno a zase znovu vstát. Tolikrát. A mnohem víc. Chtěla bych poděkovat všem, kteří mě podporovali, fandili mi. Všem nejbližším, co v tom jeli se mnou, ať jsem zrovna byla nahoře nebo dole. A nekonečný dík mojí mámě,“ uzavřela Bára.

Pod příspěvkem vyjádřily Štefkové podpory i bývalá světová jednička Lucie Šafářová, nebo současná deblová jednička Barbora Strýcová. Právě s Lucií Šafářovou prožila Štefková rozlučku na turnaji WTA v Praze, se Strýcovou si naopak na pražském podniku zahrála čtyřhru v minulé sezoně.

Barbora Štefková řekla Tenisovému světu, že se nyní bude věnovat škole – studuje trenérství a sport na Univerzitě Palackého v Olomouci. „Ale o dalších plánech do budoucna zatím nemám úplně jasno,“ doplnila.

Kromě devíti singlových titulů vybojovala také 12 trofejí na okruhu ITF ve čtyřhře. Zatímco ve dvouhře se probojovala na žebříčku až na 154. místo, ve čtyřhře se dokonce objevila krátce na 100. pozici. Víc jí ovšem zdravotní problémy nedovolily.