Únava? Na okruhu bych neměla co dělat, říká poražená Serena Williamsová

- Daniel Kubelka

Na letošní US Open nebude vzpomínat jeho šestinásobná vítězka úplně v dobrém. Čtyřiatřicetiletá Američanka Serena Williamsová prohrála v semifinále s Karolínou Plíškovou ve dvou setech a navíc se musela potýkat s vážnými zdravotními problémy. K tomu všemu ještě po 186 týdnech přijde o pozici světové jedničky…

Hned po skončení semifinálového duelu se čtyřiadvacetiletou Češkou se trenér Sereny Williamsové, Francouz Patrick Mouratoglou vyjádřil, že hlavní příčinou neúspěchu jeho svěřenkyně byly zdravotní problémy. Jak to ale viděla sama vítězka dvaadvaceti grandslamových trofejí ve dvouhře?

„Sice jsem nebyla stoprocentně v pořádku, ale Karolína prostě hrála skvěle. Myslím si, že kdyby hrála jen o trochu hůře, tak bych měla šanci. Dnes si ale zasloužila vyhrát,“ sklonila Williamsová poklonu své semifinálové soupeřce a pokračovala. „Karolína dnes výborně podávala, servis jí hodně pomohl,“ uvedla k podání soupeřky Williamsová, která se sama na své poměry při uvedení míčku do hry poměrně trápila. Na většinu chyb si však nepamatuje.

„Pamatuji si pouze dvojchybu během mečbolu soupeřky, na ty ostatní už ale ne. Určitě jsem mohla podávat lépe. V tom je ale krása sportu, pořád máte co zlepšovat,“ řekla podrážděná Williamsová na otázku svého nepříliš úspěšného podání, jehož úspěšnost se přehoupla jen lehce přes padesát procent.

Američanku trápily potíže s levým kolenem a to hned takřka od začátku turnaje. „Ani nevím, kdy se to stalo, ale myslím, že to bylo po druhém kole,“ uvedla, že patrně po zápase s krajankou Vaniou Kingovou se její zdravotní neduhy poprvé projevily.

Bolavé koleno ji tak v zápase s aktuální českou jedničkou omezovalo. „Nemohla jsem se hýbat tak, jak bych chtěla. Když jste zraněná, myslíte na jiné věci než jen na samotnou hru. Těžko jsem se tak soustředila,“ uvedla Serena Williamsová, že myšlenkami nebyla vždy jen na kurtu.

Stále ještě světová jednička Williamsová, která však o svou pozici po 186 týdnech kralování na začátku příštího týdne přijde, nastoupila k zápasu s Plíškovou jen 24 hodin po třísetové bitvě s Rumunkou Halepovo Jak však sama během tiskové konference několikrát zopakovala, unavená se rozhodně necítila.

„Nechci se pořád opakovat. Jsem profesionálka více než 20 let. Kdybych se nemohla hýbat 24 hodin od posledního zápasu, neměla bych na okruhu co dělat. Takže unavená jsem se určitě po včerejším zápase určitě necítila, nebylo to žádné pětihodinové utkání. Měla jsem tříhodinový trénink, takže v únavě problém určitě nebyl,“ uzavřela téma možné únavy očividně zklamaná Američanka.