ATP

Milán hostí potřetí juniorský Turnaj mistrů. Nechybí další vlna novinek

- Jan Havlovic

Potřetí v historii se v italském Miláně představí nastupující generace tenisových hvězdiček, konkrétně na turnaji Next Gen ATP Finals pro hráče do 21 let. Na osm nejlepších mladíků uplynulé sezony čeká boj o titul, ale také zkouška řady novinek, které organizace ATP právě na tomto podniku testuje. Hráči budou například používat moderní technologie k měření rychlosti a směru pohybu na kurtu.

Řada novinek a inovací, které ATP chystá zavést na profesionální okruh, se nejprve testují v Miláně na Next Gen ATP Finals. Podobně tomu bude i v letošním roce v rámci třetího ročníku tohoto turnaje. Zástupci této tenisové organizace si znovu připravili řadu vylepšení, které mladíci otestují v praxi. Podívejte se, o které se jedná.

Moderní technologie
Poprvé v historii okruhu ATP budou mít hráči povoleno používat moderní technologie v soutěžním zápase. Každý z hráčů dostane přístroj s GPS lokátorem, který bude při zápase a trénincích měřit rychlost, směr pohybu, zrychlení, sílu, rotaci, orientaci těla a další specifická data. Tenisté a jejich trenéři vždy obdrží podrobný report, včetně mapy pohybu tenisty na kurtu. 

Kratší čas na rozehrávku
Zápas začne čtyři minuty poté, co druhý z tenistů vkročí na kurt k rozehrávce.

Odpočet času
Na kurtu v Miláně budou umístěné hodiny, které budou odpočítávat čas mezi jednotlivými výměnami. Tenisté mají přesně 25 sekund na zahájení další výměny.

Medical time-out
Každý z účastníků turnaje má v zápase povolený jeden medical time-out.

Komunikace trenéra s hráčem
Tenisté mohou komunikovat s trenéry pomocí zvukového zařízení, které bude promítáno divákům v televizním přenosu. Trenéři nebudou mít možnost vstoupit během zápasu na kurt. 

Stojan na ručníky
V zadní části kurtu v Miláně bude umístěný stojan na ručníky, který musí tenisté povinně využít. Podavačům míčků tak odpadne povinnost nosit tenistům ručníky. 

Video analýza
Tenisté mají povoleno zažádat si u umpirového rozhodčího o přezkoumání kontroverzních situací pomocí videa. Jedná se například o: dvojdopad, dvojitý zásah míčku raketou, zásah hráče – pokud se míček odrazil od oblečení apod.

Skupina A: Alex De Minaur (AUS), Casper Ruud (NOR), Miomir Kecmanovič (SRB), Alejandro Davidovich Fokina (ESP)

Skupina B: Frances Tiafoe (USA), Ugo Humbert (FRA), Mikael Ymer (SWE), Jannik Sinner (ITA)