Odvrácený mečbol a záplava es. Veselý vybojoval první letošní finále

- Marek Bartošík

Téměř rok a půl čekal Jiří Veselý na postup do finále dvouhry. Dočkal se na halovém challengeru v německém Eckentalu, kde zvládl náročnou semifinálovou bitvu s Jevgenijem Karlovským. Díky výhře se opět přiblížil elitní stovce žebříčku.

Jiří Veselý v semifinále udolal Jevgenije Karlovského 4:6, 6:4, 7:6(6) a na halovém challengeru v Eckentalu si zahraje své první finále od loňského května. K vítězství si výrazně pomohl skvělým servisem, když zaznamenal 27 es. O svůj první titul od června 2017 si zahraje proti Stevu Darcisovi.

Úvodní set semifinále nabídl kromě jednoho nevyužitého brejkbolu Veselého suverénní představení obou tenistů při servisu až do desáté hry. V ní si Karlovskij postupně vybojoval dva brejkboly (zároveň setboly), přičemž ten druhý využil.

Ve druhém dějství zvládl Veselý kritický moment ve druhé hře, když odvrátil hrozbu brejku. Sám hned v následujícím gemu získal výhodu, kterou do konce setu bez problémů udržel.

Už průběh prvních dvou setů napověděl, jak vyrovnaný asi bude ten třetí. Oba tenisté si vypracovali šance na returnu, ale nevyužili je. Karlovskij jich měl celkem pět, z toho jeden brejkbol ve dvanácté hře byl zároveň mečbolem. Veselý neproměnil dvě příležitosti.

V rozhodující zkrácené hře si tenisté na začátku rychle vyměnili svá podání. Klíčový okamžik nastal za stavu 6:6, kdy Veselý získal minibrejk, načež využil svůj druhý mečbol.

Šestadvacetiletý český tenista se díky vybojované výhře posunul v živém žebříčku na 107. pozici. Pokud získá titul, poskočí na 104. příčku.

Aby Veselý splnil svůj cíl, jímž je přímá kvalifikace do hlavní soutěže Australian Open 2020, potřeboval by ideálně vyhrát nedělní finále proti Darcisovi a na to navázat příští týden kvalitním výsledkem na challengeru v Bratislavě.

Challenger Eckental (muži, GER, 46 600 EUR, koberec)
Semifinále dvouhry
Jevgenij Karlovskij (RUS, 263.) – JIŘÍ VESELÝ (119.) 6:4, 4:6, 6:7(6)