Turnaj mistryň: Strýcová proletěla do finále čtyřhry. Plíšková podlehla světové jedničce

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Karolína Plíšková na Turnaji mistryň neúspěšně usilovala o postup do finále, když nevyužila vedení o set a prohrála třísetovou bitvu proti světové jedničce Ashleigh Bartyové. Ve čtyřhře si o titul zahrají Barbora Strýcová a Su-wej Sie, které hladce přehrály Annu-Lenu Grönefeldovou a Demi Schuursovou.

Strýcová a Sie prosvištěly do finále!
Ani ne hodinu potřebovaly Barbora Strýcová a Su-wej Sie k tomu, aby porazily německo-nizozemský pár Grönefeldová, Schuursová 6:1, 6:2 a postoupily do finále Turnaje mistryň. Strýcové a Sie se mimořádně dařilo na returnu, když si připsaly celkem sedm úspěšných brejků. V nedělním finále je čeká maďarsko-francouzská dvojice Babosová, Mladenovicová.

Vítězkám pomohla k úspěchu i početná skupina českých fanoušků. „Atmosférou mi to připomínalo Fed Cup. Hodně nám pomohlo, že skandovali mé jméno i jméno parťačky. Díky moc,“ nechala se přímo na kurtu slyšet šťastná Strýcová.

Díky semifinálové výhře má třiatřicetiletá Strýcová jistotu, že zakončí rok jako světová jednička ve čtyřhře. Společně se Sie budou zítra usilovat o pátý letošní titul, dosud se radovaly v Dubaji, Madridu, Birminghamu a na Wimbledonu. Právě na travnatém grandslamu porazily i pár Babosová, Mladenovicová, který na Turnaji mistryň obhajuje titul.

Karolína Plíšková padla se světovou jedničkou Bartyovou
Dlouho to vypadalo nadějně, nakonec ale Karolína Plíšková (2.) prohrála v semifinále Turnaje mistryň se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou 6:4, 2:6 a 3:6. Pro Češku je to třetí semifinálová porážka na tomto prestižním podniku v řadě. Australanka sice nezvykle často chybovala, díky své pestré hře a také jedenácti esům si přesto vybojovala účast v nedělním finále proti obhájkyni titulu Elině Svitolinové (8.).

V prvním setu semifinálového klání byla lepší hráčkou sedmadvacetiletá Plíšková, která si vypracovala celkem osm brejkbolů, přičemž využila ten poslední v páté hře. Sama odvrátila obě příležitosti australské světové jedničky a po přibližně 50 minutách byla set od postupu do finále.

Česká tenistka mohla potvrdit dominanci ve třetí hře druhé sady, vedení 40:0 na returnu však nevyužila. Od té doby měla navrch Bartyová, která si hned v následujícím gemu připsala svůj první brejk. Na něj navázala dalším prolomením servisu v osmé hře, což znamenalo konec druhého setu.

Rozhodující dějství nabídlo v prvních pěti gemech suverénní představení obou tenistek na servisu. Až v šesté hře se k výhodě dostala Australanka a hned svou první šanci proměnila. Plíšková se už proti rozjeté soupeřce nezmohla na výraznější odpor a po bezmála dvou hodinách odešla z kurtu poražena.

Třiadvacetileté Bartyové, která využila třetí mečbol, pomohla k výhře její kvalitní a pestrá hra, nepříjemný pro českou reprezentantku byl především čopovaný bekhend. Vítězka navíc Plíškovou přestřílela na esa v poměru 11:1.

Svitolinová míří za obhajobou, je znovu ve finále
Elina Svitolinová (8.) postupuje podruhé v řadě do finále Turnaje mistryň, kde bude obhajovat svůj loňský titul. V souboji s Belindou Bencicovou (7.) zvítězila po skreči soupeřky za stavu 5:7, 6:3, 4:1.

V prvním setu byla Svitolinová o něco slabší hráčkou na dvorci, a byť se jí povedlo smazat ztrátu brejku z šesté hry, v koncovce ji Bencicová přehrála. V dalších dvou sadách byla ovšem lepší a pomohla si 37 vítěznými údery k postupu.

Bencicovou navíc trápilo zranění zadního stehenního svalu na pravé noze a na začátku druhé i třetí sady přišla o podání. Tyto ztráty dohnat nedokázala a za stavu 1:4 ve třetím setu semifinálový souboj vzdala.

Strýcová hraje o premiérové finále
O první postup do finále Turnaje mistryň si zahraje i Barbora Strýcová. Spolu s tchajwanskou parťačkou Su-wej Sie vyzvou německo-nizozemský pár Annu-Lenu Grönefeldovou a Demi Schuursovou. Ty prohrály v základní skupině souboj s Timeou Babosovou a Kristinou Mladenovicovou.

Porážku si ve skupině ovšem připsaly i Strýcová se Sie. Po dvou výhrách se v závěrečném klání musely sklonit před Gabrielou Dabrowskou a Ji-fan Sü.

Babosová s Mladenovicovou prvními finalistkami
Prvními finalistkami letošního Turnaje mistryň v Šen-čenu se staly Tímea Babosová s Kristinou Mladenovicovou. Maďarsko-francouzská dvojice otočila semifinále proti australsko-čínskému páru Samanthě Stosurové a Šuaj Čang, které porazila 1:6, 6:4, 10:8.

Rozhodující super tiebreak se přitom pro favoritky zápasu nevyvíjel vůbec dobře, prohrávaly už 3:7 a posléze 6:8, ale ziskem čtyř míčků v řadě dokonaly parádní obrat a postoupily do finále.

Semifinále dvouhry
Belinda Bencicová (SUI, 7.) – Elina Svitolinová (UKR, 8.) 7:5, 3:6, 1:4 – skreč Bencicová
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (2.) 4:6, 6:2, 6:3

Semifinále čtyřhry
Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) – Stosurová (AUS), Čang (CHN) 1:6, 6:4, 10:8
Grönefeldová (GER), Schuursová (NED) – Sie (TPE), STRÝCOVÁ 1:6, 2:6