Chilský hrdina Garín. V Paříži odvrátil mečboly a navázal na slavné krajany

- Marek Bartošík

Do povědomí tenisové veřejnosti postupně proniká další chilský tenista, a sice třiadvacetiletý Cristian Garín. Talentovaný hráč letos vybojoval své první dva tituly a na právě se konajícím Masters v Paříži si připsal premiérový postup do čtvrtfinále na turnaji této kategorie.

Sezónu zahajoval na chvostu první stovky, nyní má Cristian Garín zaručen postup mezi pětatřicet nejlepších hráčů žebříčku. Kromě antukových triumfů z Houstonu a Mnichova se chilskému tenistovi daří i na aktuálním halovém Masters v Paříži, kde dnes předvedl nevídaný obrat proti Jérémymu Chardymu.

Zkušený Francouz, namlsán předchozím skalpem rozjetého Daniila Medveděva, si před domácím publikem vypracoval v tiebreaku třetího setu hned tři mečboly v řadě. Garín je ale všechny nebojácně odvrátil a po dvou a půl hodinách urputného boje mohl slavit vítězství 6:7(4), 6:4, 7:6(6) a postup do premiérového čtvrtfinále Masters.

Nadšený Chilan posléze nakreslil na kameru srdce a přidal k němu nápis „Chile“. Tímto gestem ukázal, že myslí na osud své země, v níž kvůli velkým sociálním nerovnostem propukly bouřlivé nepokoje.

Třiadvacetiletý Garín se postupem mezi nejlepších osm přidal ke slavné trojici krajanů (Marcelo Ríos, Fernando González a Nicolás Massú), která také zaznamenala totožný úspěch na „tisícovce“. Nyní 42. tenistovi žebříčku se to navíc povedlo už při jeho čtvrtém startu v hlavní soutěži turnajů této prestižní kategorie.

Naopak nešťastný Chardy prožil v pařížské hale Bercy nepříjemné déjà vu, jelikož na dubnovém turnaji v Houstonu promarnil proti mladému Chilanovi dokonce pět mečbolů. Alespoň jakousi náplastí mu může být červencové vítězství z Bastadu dvakrát 6:4.

Garínova pařížská mise bude pokračovat v pátek čtvrtfinálovým soubojem proti Grigoru Dimitrovovi. Pokud v něm uspěje, zajistí si průnik do elitní třicítky žebříčku.