Ani jediný bod. Trápící se Sock zmizí ze žebříčku dvouhry

- Marek Bartošík

Pokud byla loňská sezóna Jacka Socka ve dvouhře nevydařená, pak se dá ta letošní hodnotit jako nejhorší možná. Američan si totiž nepřipsal ani jediný bod do žebříčku, a tak z něj následující pondělí vypadne. Stane se tak pouhé dva roky od momentu, kdy se stal členem elitní desítky.

Předloni Jack Sock senzačně ovládl Masters v Paříži a na poslední chvílí proklouzl na Turnaj mistrů. V Londýně se silné konkurence nezalekl a výhrami nad Alexanderem Zverevem a Marinem Čiličem postoupil do semifinále. Až tam podlehl pozdějšímu vítězi Grigoru Dimitrovovi. Američan zakončil sezónu na úžasném osmém místě.

O pouhé dva roky později zažívá Sock kritický moment své kariéry. Kvůli zraněnému palci na ruce letos odehrál jen osm turnajů, na všech vypadl už v prvním kole. Naposledy se tak stalo tento týden na challengeru v Charlottesville, kde někdejší světová osmička skrečovala kvůli bolesti zad.

Sedmadvacetiletého Američana přitom držely v žebříčku pouze body za loňské čtvrtfinále z Masters v Paříži. O ty následující pondělí přijde, a tak se ztratí z žebříčku dvouhry.

Slabou útěchou mu může být alespoň fakt, že ve čtyřhře se díky svým nesporným kvalitám udrží alespoň ve druhé stovce žebříčku. Nyní je dokonce sedmatřicátý, ale ještě přijde o velkou porci bodů za loňský triumf na Turnaji mistrů.

Paradoxem Sockovy situace je, že svou jedinou letošní výhru ve dvouhře oslavil proti Fabiovi Fogninimu na Laver Cupu. Ačkoliv se tento výsledek započítává do oficiálních statistik na ATP okruhu, exhibiční klání nedisponuje bodovou dotací.

Sockovi se nevydařila už loňská sezóna, kterou zakončil s mizernou bilancí 9 výher a 22 porážek na 106. místě. Ještě výraznější propad zachránil na poslední chvíli na pařížském Masters čtvrtfinálovou účastí.

Nyní se nabízí otázka, jestli bude Američan usilovat o nesnadný restart své singlové kariéry, nebo se zaměří pouze na čtyřhru, v níž posbíral už čtrnáct titulů, z toho tři grandslamové (Wimbledon 2014 a 2018, US Open 2018).