Premiérový ATP Cup přišel o Federera. Jeho odhlášení stojí místo celý tým

- Jan Vojkůvka

Švýcarsko na premiérovém ATP Cupu v lednu hrát nebude. Celý tým přišel o svou kvalifikaci poté, co Roger Federer oznámil, že v lednu v týmové soutěži hrát nebude. Důvodem je potřeba delšího odpočinku před novou sezonou a touha být více s rodinou.

Pravidla ATP Cupu v tomto směru jsou nekompromisní. Pokud tým při odhlášení hráče přijde o pozici, se kterou se do turnaje kvalifikoval, a druhý nominovaný hráč v pořadí nefiguruje ve světovém žebříčku dostatečně vysoko, celý tým je z turnaje vyřazen.

Přesně to se stalo Švýcarsku, které svou účast na ATP Cupu stavělo na osmatřicetiletém Rogeru Federerovi. Díky světové trojce měli Švýcaři účast zajištěnou, ale jeho odhlášení pro ně znamená konec nadějí na účast v premiérovém ročníku týmové soutěže.

Federer dal najevo, že si chce před novou sezonou více odpočinou a strávit delší čas s rodinou. Oznámení o jeho absenci přinesl oficiální účet ATP Cupu na sociálních sítích.

Vzhledem k tomu, že k ATP Cupu nebyl nominován Stan Wawrinka (respektive nevyjádřil zájem), současná světová šestnáctka, který by měl na začátku příští sezony hrát v katarském Dauhá, Švýcaři přišli o své místo v lednovém turnaji. Dalším v pořadí je totiž až na 105. místě světa Henri Laaksonen, což Švýcarsko sráží v pořadí zemí až na 40. místo za Českou republiku (u té je veden jako jednička Tomáš Berdych na 102. místě žebříčku).

ATP Cup má zajištěno tedy pouze 18 zemí (po vypadnutí Švýcarska). Původně měla být 13. listopadu doplněna zbývající pětice týmů, nyní může v dodatečnou kvalifikaci doufat hned šest zemí. Poslední postupové místo aktuálně drží Moldavsko.

Kvalifikované týmy na ATP Cup + pořadí na dalších místech:
1. Srbsko
2. Španělsko
3. Rusko  
4. Rakousko
5. Německo
6. Řecko
7. Japonsko
8. Itálie
9. Francie
10. Belgie
11. Chorvatsko
12. Argentina
13. Gruzie
14. Jižní Afrika
15. USA
16. Kanada
17. Velká Británie
WC. Austrálie
...
19. Bulharsko
20. Polsko
21. Chile
22. Uruguay
23. Kazachstán
24. Moldavsko
25. Portugalsko
26. Norsko
...
39. Česká republika