Překvapení v Paříži. Ruské hvězdy nečekaně končí

- Jan Vojkůvka

Přední ruské hvězdy se letos v pařížské hale Bercy neprosadí. Překvapivé porážky už ve druhém kole musí překousnout světová čtyřka Daniil Medveděv i obhájce loňského senzačního titulu Karen Chačanov. Jejich překvapivá vyřazení jsou prvními výpadky z už tradičního trápení favoritů na posledním Masters sezony.

Mnohem větším šokem byla porážka Daniila Medveděva. Jeho forma v druhé polovině sezony byla úchvatná. Hrál šestkrát v řadě ve finále, získal tituly v Cincinnati, Petrohradě a Šanghaji. Aby se připravil na Masters v Paříži, dokonce vynechal domácí turnaj v Moskvě. Na titul z Číny však nenavázal.

Po devíti výhrách v řadě našel mladý Rus svého přemožitele v domácím veteránovi Jeremym Chardym, který se do hlavní soutěže prokousal skrz kvalifikaci. V utkání druhého kola světová čtyřka navíc neudržela vedení a prohrála 4:6, 6:2, 6:4.

Jediné, co může Medveděva alespoň trochu uklidnit, je fakt, že z Paříže neobhajoval prakticky žádné body. I loni totiž vypadl už ve druhém kole.

O poznání větší dopad na pořadí ve světovém žebříčku má porážka pro osmého hráče světa Karena Chačanova. Třiadvacetiletý Rus, stejně starý jako Medveděv, padl rovněž ve třech setech ve druhém kole. Nad jeho síly byl Němec Jan-Lennard Struff, s nímž padl po výsledku 6:7(5), 6:3, 5:7.

Chačanov na závěrečném Masters v Paříži obhajoval loňský titul, ale už před příjezdem do Francie na halových turnajích spíš paběrkoval. V souboji se Struffem se jeho horší forma pouze potvrdila. Svým nečekaným vyřazením přišel nejen o teoretickou šanci hrát na Turnaji mistrů, ale také se propadne žebříčkem přinejlepším na 16. místo.

Ve středu vstoupí do turnaje v hale Bercy další favorité, včetně Novaka Djokoviče a Rafaela Nadala. A jak už to na závěrečném Masters sezony bývá téměř pravidlem, o překvapení nejspíš nebude nouze.