Turnaj mistryň: Plíšková slaví první výhru, soupeřka skrečovala

- Jan Vojkůvka, Jan Havlovic

Turnaj mistryň v Šen-čenu pokračuje čtvrtým dnem bojů v základních skupinách. Karolína Plíšková ve svém druhém utkání v základní skupině slaví první vítězství. Bianca Andreescuová se během prvního setu zranila po špatném došlápnutí a po prvním setu, který vyhrála Češka 6:3, se rozhodla duel skrečovat.

Karolína Plíšková živí naději na postup do semifinále. V druhém utkání Fialové skupiny vyhrála nad Biancou Andreescuovou, která po prvním setu zápas skrečovala. Vzhledem k vítězství Eliny Svitolinové v souboji se Simonou Halepovou je jasné, že si právě s Rumunkou zahraje v přímém souboji o postup mezi nejlepší čtyřku.

Česká tenistka sice do zápasu nevstoupila vůbec dobře a prohrála si hned v prvním gemu podání, ale to byla z její strany poslední výraznější komplikace. Ve čtvrté hře srovnala na 2:2, a když poté v pátém gemu odvrátila tři brejkboly, plně převzala otěže zápasu.

V šesté hře sice ještě nevyužila tři brejkboly, ale prorazit podání soupeřky se jí povedlo hned v 8. gemu. První set následně dopodávala. Andreescuová hned po prohraném úvodním dějství oznámila, že v utkání nemůže kvůli zranění nohy, jež si způsobila během jedné z výměn, pokračovat a skrečovala.

Svitolinová zvítězila i ve druhém utkání
Neporažená zůstává v Šen-čenu Elina Svitolinová (8.). Obhájkyně loňského titulu po Karolíně Plíškové zdolala i Simonu Halepovou (5.), kterou porazila 7:5, 6:3.

V prvním setu sice přišla o výhodu brejku a nechala Rumunku srovnat na 3:3, ale v koncovce si připsala další brejk a na returnu úvodní dějství urvala.

Ve druhém setu naopak byla první, kdo přišel o své podání. Ztrátu ze třetí hry ovšem napravila okamžitým rebrejkem a v osmém gemu získala na svou stranu klíčový brejk. V deváté hře poté odvrátila dva brejkboly a zápas dopodávala. Poté, co v dalším programu skupiny skrečovala souboj s Plíškovou Andreescuová, stala se Svitolinová jistou semifinalistkou.

Mertensová se Sabalenkovou slaví první výhru
Belgicko-běloruská dvojice Elise Mertensová, Aryna Sabalenková vyhrála na Turnaji mistryň v Šen-čenu první utkání a živí naději na postup do semifinále. Ve svém druhém vystoupení mezi elitou si Mertensová se Sabalenkovou poradily s tchajwanským párem Chao Čchan, Latisha Čchan po setech 7:6(5), 6:4.

Babosová s Mladenovicovou jsou v semifinále
Druhými semifinalistkami deblové části letošního Turnaje mistryň jsou Kristina Mladenovicová s Timeou Babosovou. Francouzsko-maďarská dvojice si ve středečním duelu poradila s párem Grönefeldová, Schuursová po setech 7:5, 6:2. Obhájkyně loňského titulu vyhrály i podruhé a zajistily si účast v semifinále.

Program na centrálním kurtu (začátek v 09:00)
Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR) – Ch. Čchan (TPE), L. Čchan (TPE) 7:6(5), 6:4
Simona Halepová (ROU, 5.) – Elina Svitolinová (UKR, 8.) 5:7, 3:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (2.) – Bianca Andreescuová (CAN, 4.) 6:3 skreč Andreescuová
Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) – Grönefeldová (GER), Schuursová (NED) 7:5, 6:2