Turnaj mistryň: Strýcová je v semifinále WTA Finals! Kvitová prohrála i druhý zápas

- Jan Vojkůvka

Třetí hrací den Turnaje mistryň v čínském Šen-čenu bude pro české fanoušky hodně napínavý. Na kurt se vydala ke svému druhému utkání v základní skupině Petra Kvitová, jež však se Švýcarkou Belindou Bencicovou prohrála ve třech setech. Celý program uzavřel souboj mezi Su-wej Sie s Barborou Strýcovou a Barborou Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou. V utkání se hrálo o jistotu postupu do semifinále, z něhož se nakonec raduje tchajwansko-český pár.

Sie se Strýcovou prvními semifinalistkami
Su-wej Sie a Barbora Strýcová se radují z postupu do semifinále na Turnaji mistryň! V utkání s českým párem Barborou Krejčíkovou a Kateřinou Siniakovou vyhrály 6:2, 1:6, 10:5 a připsaly si druhé vítězství v základní skupině.

Tchajwansko-česká dvojice v prvním setu nečelila žádnému brejkbolu a vybojoval brejky ve čtvrté a osmé hře. Druhý set měl však zcela odlišný průběh. Tentokrát Krejčíková se Siniakovou nečelily brejkbolu a naopak měly šance v každém gemu na returnu. Soupeřkám servis prorazily už v první hře a od stavu 2:1 vyhrály čtyři gemy v řadě.

Rozhodnout tak musel supertiebreak, ve kterém se Sie se Strýcovou utrhly ve skóre z 6:5 na 8:5 a duel doservírovaly. Se ziskem druhé výhry na WTA Finals si zajistily postup do semifinále, bez ohledu na výsledky posledního hracího dne Fialové skupiny.

Kvitová prohrála i druhý zápas
Vítězka Turnaje mistryň z roku 2011 a finalistka z roku 2015, Petra Kvitová, si zkomplikovala boj o postup do semifinále. Po úvodní porážce s Naomi Ósakaovou prohrála česká tenistka i se Švýcarkou Belindu Bencicovou ve třech setech 3:6, 6:1, 4:6.

Poté, co Kvitová ztratila první set po dvou ztrátách podání v sedmém a devátém gemu, dokázala vletět do druhé sady rychlým vedením 4:0. Kvitová hrála zcela jiný zápas a svou soupeřku drtila, nutila k chybám a vynutila si rozhodující set. V něm ovšem byla o něco horší hráčkou.

Dvakrát se jí sice povedlo dohnat ztrátu brejku, ale kdy v osmé hře nevyužila svůj brejkbol, kterým mohla jít do vedení 5:3, ztratila pevnou půdu pod nohama. Bencicová v deváté hře prorazila servis české hráčky a zápas dopodávala.

I přes porážku stále žije šance na postup do semifinále. Musí však v závěrečném zápase porazit Ashleigh Bartyovou a doufat ve vítězství Bencicové nad Kiki Bertensovou.

Ósakaová se odhlásila, nahradila ji Bertensová
Turnaj mistryň v Šen-čenu přišel v úterý o jednu ze spolufavoritek na vítězství. Japonka Naomi Ósakaová se těsně před začátkem programu vzdala dalšího účinkování na WTA Finals kvůli zranění ramene. Pro zbytek turnaje ji nahradila finalistka WTA Elite Trophy Kiki Bertensová.

Ta nastoupila hned po pár hodinách k duelu se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou a obě hráčky předvedly zápas plný velkých problémů se servisem, když si obě připsaly po šesti ztracených podáních.

Světová jednička v souboji s náhradnicí za Naomi Ósakaovou nakonec prohrála 6:3, 3:6, 4:6. V duelu sice vedla 6:3 a 3:2 s výhodou brejku, ale poté se šňůrou osmi her v řadě prosadila Nizozemka, která vyhrála prostřední set a v tom rozhodujícím vedla 4:0.

Bartyová sice ještě chtěla zápas zdramatizovat a jedno ztracené podání získala zpět, ale porážku už zvrátit nedokázala. Bertensová si svá dvě podání v koncovce uhájila a zvítězila.

Stosurová s Čang bojují o semifinále
Samatha Stosurová s Šuaj Čang po úvodní porážce dokázaly ve druhém utkání základní skupiny na Turnaji mistryň vyhrát nad kanadsko-čínským párem Gabrielou Dabrowskou a Ji-fan Sü po setech 4:6, 6:4, 10:5. Vykřesaly tím naději na postup do semifinále.

Centr kurt (program začíná v 9:00)
Dabrowská (CAN), Sü (CHN) – Stosur (AUS), Čang (CHN) 6:4, 4:6, 5:10
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – Kiki Bertensová (NED, 10.) 6:3, 3:6, 4:6
PETRA KVITOVÁ (6.) – Belinda Bencicová (SUI, 7.) 3:6, 6:1, 4:6
Sie (TPE), STRÝCOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 6:2, 1:6, 10:5