WTA

Turnaj mistryň: Plíšková padla s obhájkyní titulu, Halepová udolala mladou Kanaďanku

- Jan Vojkůvka, Jan Havlovic

Karolína Plíšková svůj úvodní zápas na Turnaji mistryň v čínském Šen-čenu nezvládla. V téměř dvouhodinové bitvě s Ukrajinkou Svitolinovou prohrála 6:7(12), 4:6. Druhý singlový zápas pondělního programu nabídl krásnou bitvu mezi Kanaďankou Andreescuovou a Rumunkou Halepovou. Z cenného vítězství se raduje druhá jmenovaná, která utekla z mečbolu a zvítězila v třísetovém souboji.

Plíšková padla s obhájkyní titulu
Sedmadvacetiletá Plíšková startuje na Turnaji mistryň počtvrté v kariéře. V roce 2016 vypadla ve skupině a během posledních dvou ročníků se probojovala shodně do semifinále. Úvodní zápas letošního ročníku se Svitolinovou jí ovšem nevyšel podle představ.

Česká hráčka vstoupila do zápasu brejkem, o který ovšem ve čtvrté hře přišla. V prvním setu se muselo nakonec až do tiebreaku, ve kterém sice Plíšková odvrátila šest setbolů, sama ovšem svou šanci na zisk sady za stavu 9:8 nevyužila a nakonec prohrála 12:14.

Ve druhém setu začala Češka ztrátou podání, kterou napravila rebrejkem ve čtvrté hře. Svitolinová však prorazila Plíškové servis i v sedmém gemu, a ač si světová dvojka vypracovala dva brejkboly v desáté hře, zvrátit porážku už nedokázala.

Plíšková se Svitolinovou odehrály nejdelší tiebreak letošní sezony. Právě ve zkrácené hře první sady se podle Karolíny Plíšková lámal zápas. „Ten tiebreak rozhodl praktický celý zápas, ačkoliv jsem měla ještě nějaké šance ve druhém setu,“ ohlédla se sedmadvacetiletá tenistka za úvodním duelem.

Světová dvojka sice vstoupila do turnaje porážkou, o šanci na postup do semifinále pochopitelně nepřichází. „Mám den volna, poté startuje vše od nuly. Stále jsou přede mnou ještě dva zápasy, všechno je možné,“ říká Plíšková před duely s Andreescuovou a Halepovou.

„Pokusí se ze sebe vydat to nejlepší,“ slibuje česká jednička.

Halepová otočila duel s Andreescuovou
Simona Halepová slaví na Turnaji mistryň první výhru! Bývalá světová jednička otočila při premiérovém vzájemném duelu bitvu s Kanaďankou Biancou Andreescuovou, kterou porazila po dvou a půl hodinách po setech 3:7, 7:6(6) a 6:3.

Pondělní odpolední duel měla ale lépe rozehraný Andreescuová, která byla po vyhrané první sadě blízko vítězství. Devatenáctiletá Kanaďanka si dokonce vypracovala za stavu 6:3 a 6:5 mečbol, ale Halepové se podařilo udržet v zápase. Bývalá světová jednička poté zvládla dramatický tiebreak, ve kterém využila až třetí setbol a vynutila si rozhodující sadu. 

V té Halepová přišla hned dvakrát o podání, nicméně díky aktivní hře na returnu sebrala Andreescuové třikrát servis a duel dovedla do vítězného konce. Halepová si stejně jako Ukrajinka Svitolinová připsala první výhru na turnaji a zvýšila své šance na postup do semifinále.

Babosová s Mladenovicovou slaví první výhru
Timea Babosová s Kristinou Mladenovicovou vstoupily do letošního Turnaje mistryň výhrou. V základní skupině si na úvod poradily s tchajwanským párem Chao-čchin Čchan a Latishou Čchan po setech 6:2, 5:7, 10:6.

Nasazené jedničky v deblu neuspěly
Elise Mertensová s Arynou Sabalenkovou v úvodním duelu na letošním Turnaji mistryň neuspěly. Nasazený pár číslo jedna nezvádl pondělní večerní duel s turnajovými osmičkami Němkou Grönefeldovou a Nizozemkou Schuursovou, když prohrál po setech 5:7, 6:1 a 7:10.

Centr kurt (program začíná v 9:00)
Babosová (NED), Mladenovicová (FRA) – Ch. Čchan, L. Čchan (TPE) 6:2, 5:7, 10:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (2.) – Elina Svitolinová (UKR, 8.) 6:7(12), 4:6
Bianca Andreescuová (CAN, 4.) – Simona Halepová (ROU, 5.) 6:3, 6:7(6), 3:6
Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR) – Grönefeldová (GER), Schuursová (NED) 5:7, 6:1, 7:10