ATP

Další desítka! Federer úřadoval ve finále Basileje

- Radek Štohl

Desátý titul. K takovému číslu se dopracoval Roger Federer na domácím turnaji v Basileji, kde v neděli odpoledne nedal šanci Alexai de Minaurovi dvakrát 6:2. Federer tak při cestě za jubilejní trofejí neztratil jediný set, i zásluhou volné cesty ve čtvrtfinále během turnaje přišel o pouhých osmnáct gemů.

Švýcarský tenista se k desátému titulu na jednom turnaji propracoval letos v Halle. Na další zaokrouhlení čekal pouhé čtyři měsíce, když se mu podařilo dobýt domácí Basilej, v rodném městě si došel celkově pro 103. titul kariéry.

Federer vstoupil do zápasu na výbornou, vypadalo to na čistou hru na podání. Úvodní Gem si ale zkomplikoval, došlo v něm na tři shody. Nemusel však čelit jedinému brejkbolu. Následně již přebral otěže zápasu.

Ve čtvrté hře si vypracoval tři brejkboly za sebou, přičemž využil ten poslední. Do konce sady se dočkal brejku za stavu 5:2, po pětatřiceti minutách tak uzavřel první sadu 6:2.

Rovněž nástup do druhého dějství vyšel lépe favoritovi. Po úvodní čisté hře na servisu zužitkoval třetí brejkbol na returnu, který potvrdil při svém podání. Již za stavu 4:1 na returnu si vypracoval brejkbol, který sice ještě nevyužil, o dvě hry později již ano. Úspěšný mečbol znamenal, že v patnáctém finále Basileje získal desátou trofej.

ATP

Swiss Indoors Basel (muži, SUI, 2 219 975 EUR, hala)
Finále dvouhry
Roger Federer (SUI, 3.) – Alex de Minaur (AUS, 28.) 6:2, 6:2