Forejtek v Číně podruhé zvítězil, do semifinále však těsně neprošel

- Jan Havlovic

Jonáš Forejtek zakončil juniorský Turnaj mistrů v čínském Čcheng-tu s bilancí dvou výher a jedné porážky. Ani to však osmnáctiletému českému tenistovi nestačilo na postup do semifinálových bojů. Aktuální světová jednička porazila v pátečním duelu Dána Runeho po setech 6:4, 7:6(1), ale postupové místo uzmul právě šestnáctiletý dánský hráč na základě většího počtu získaných gemů.

Hlavním tahákem pátečního programu na juniorském Turnaji mistrů byl souboj Jonáše Forejtka s Dánem Holgerem Vitusem Nodskovem Runem. Právě ze střetnutí dvou ze tří nejvýše postavených hráčů turnaje měl vzejít postupující do semifinále.

Šestnáctiletý dánský tenista si během zápasu poranil kotník a duel dohrával v bolestech. Z vítězství se radoval Jonáš Forejtek po setech 6:4, 7:6(1), ale ani to aktuální juniorské světové jedničce nestačilo na postup do semifinále.

Runeho posunul do semifinálových bojů větší počet získaných gemů oproti Forejtkovi. „Poranil jsem si kotník, ale věděl jsem, že musím uhrát určitý počet gemů,“ vysvětloval dánský tenisový supertalent záludnosti postupové matematiky. Runeho čeká v sobotním semifinále souboj s Francouzem Royerem.

Jonáš Forejtek doplatil na nepovedený úvodní duel turnaje, ve kterém podlehl Francouzi Mayotovi hladce 1:6, 3:6. Osmnáctiletý český tenista se ve zbylých dvou duelech výrazně zlepšil a dvakrát zvítězil, stíhací jízda za postupem však těsně nevyšla. 

Pro velkou naději českého tenisu to byl zároveň poslední juniorský zápas v kariéře. Forejtek již před tímto turnajem avizoval, že po juniorském Turnaji mistrů se bude soustředit pouze na turnaje mezi dospělými.

Zápasy Jonáše Forejtka na juniorském Turnaji mistrů v Čcheng-tu
Jonáš Forejtek – Harold Mayot (FRA) 1:6, 3:6
Jonáš Forejtek – Bu Junčaokete (CHN) 6:2, 2:6, 3:2 – skreč Junčaokete
Jonáš Forejtek – Holger Vitus Nodskov Rune (DEN) 6:4, 7:6(1)