Fanoušci smutní! Na velké švýcarské derby nakonec v Basileji nedojde

- Filip Lefenda

Měl to být vrchol pátečního programu, švýcarští fanoušci se ale v Basileji čtvrtfinálového souboje domácích grandslamových vítězů nedočkají. Stan Wawrinka z halového podniku pro bolesti zad odstoupil a Roger Federer je tak bez boje už v semifinále.

Problémy se zády postihly Wawrinku po osmifinálovém zápasu s Američanem Tiafoem. Čtyřiatřicetiletý Švýcar jej vyhrál až po obrovském dvou a půl hodinovém boji poměrem 6:3, 3:6 a 7:5. O další body do žebříčku a finanční prémie ale na domácí půdě bojovat nebude.

„Hnul jsem si něčím v zádech. Je to pro mě velké zklamání, herně jsem se zde cítil dobře. Hrát dále by ale s sebou neslo velké riziko,“ vysvětlil své rozhodnutí majitel tří grandslamových titulů, jenž už však více než dva roky na jakoukoliv turnajovou trofej čeká.

Zatímco se tak bude někdejší světová trojka dávat do pořádku před poslední tisícovkou sezóny v Paříži, ta současná bude po nečekaném dnu volna hrát v sobotu o patnácté basilejské finále. Miláček publika Roger Federer ztratil v úvodních kolech proti Němci Gojowczykovi (6:2, 6:1) a Moldavanu Albotovi (6:0, 6:3) shodně jen tři gemy. Dalším soupeřem mu pak bude v cestě za jubilejním desátým turnajovým titulem buď Řek Tsitsipas, nebo Srb Krajinovič.