Muchová přemohla zdravotní obtíže i světovou dvanáctku a zahraje si v Ču-chaji o finále!

- Filip Lefenda

Karolína Muchová vyhrála na turnaji WTA Elite Trophy i svůj druhý zápas ve skupině a zahraje si v Ču-chaji semifinále! Tentokrát přemohla třiadvacetiletá Češka v přímém souboji o postup Američanku Sofii Keninovou. Nad světovou dvanáctkou zvítězila Muchová po dvou hodinách a čtrnácti minutách 6:4, 4:6 a 6:3.

Muchová byla v úvodu utkání lepší hráčkou, což nejlépe dokumentuje statistika na servisu. Po vlastním podání ztratila Češka v první sadě jen dva míče (z toho jeden po dvojchybě), zatímco při servisu Keninové se hrálo podstatně více. Rozhodující moment ale přišel až v desátém gemu, kdy se Muchová dostala na příjmu za stavu 15:40 ke dvěma brejkbolům, resp. setbolům. Riskantnější hra na returnu nutila Američanku k chybám a jedna taková z forhendu celou úvodní sadu ukončila.

Za stavu 2:2 ve druhé sadě ztratila Muchová skrze shodu poprvé vlastní podání a o dvě hry později si vyžádala přestávku na ošetření. K léčení bolístek nedošlo, spíše se zdálo, že se Češka potýká s nevolností. Fyzioterapeutka jí změřila tlak a její pohyb byl posléze mdlý, údery slabší. A ačkoliv se Muchová v osmém gemu radovala z brejku a srovnání na 4:4, uhrála ve zbytku sady už jen dva míče a prohrála ji 4:6.

Favorizovaná Keninová byla v těch chvílích na kurtu o poznání aktivnější hráčkou, Muchová se často musela i při vlastním podání ve výměnách srdnatě bránit. Změna přišla až ve čtvrtém gemu, kdy se vítězka zářijového turnaje WTA v jihokorejském Soulu propracovala k dalšímu brejku, po němž vedla 3:1.

Získaný servis protivnice vlil Muchové do žil novou krev a naprosto zamíchal kartami. Tenistka původem z Olomouce rázem přidala v útoku na aktivitě, zatímco Keninová střádala velké množství nevynucených chyb. Tečku pak udělala česká čtyřka za vydřeným vítězstvím svým šestým esem.

Muchová se tak stala na „malém Turnaji mistryň“ druhou jistou semifinalistkou. Již ve čtvrtek se z postupu radovala nejvýše nasazená Holanďanka Bertensová.

WTA Elite Trophy, Ču-chaj (ženy, CHN, 2 419 844 USD, tvrdý povrch)
Skupinová fáze
Sofia Keninová (USA, 12.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (26.) 4:6, 6:4, 3:6