Udělám vše, abych se dostala do finále, řekla Plíšková před soubojem s Williamsovou

- Jan Havlovic

Karolína Plíšková středeční výhrou ve čtvrtfinále zaznamenala životní úspěch své kariéry, postoupila do semifinále US Open, ve kterém narazí na světovou jedničku, Serenu Williamsovou. "Bude mi ctí proti ní hrát," uvedla Plíšková na tiskové konferenci po výhře nad Chorvatkou Konjuhovou.

Jste překvapená, že jste postoupila tak rychle? Očekával se daleko vyrovnanější zápas. 

Ano, trochu jsem byla překvapená. V prvním i druhém setu jsem i očekávala, že by nějaké komplikace mohly přijít, ale nakonec nepřišly, a tak jsem ráda, že zápas probíhal tak jednoduše. Očekávala jsem těžší bitvu.

Ve čtvrtfinále, ostatně na celém turnaji, velmi dobře podáváte. Zaměřujete se při tréninku na servis?

Musím říct, že například zde na turnaji jsem se při tréninku nezaměřovala na nějaké konkrétní věci. Vím, že umím dobře servíroval, nemám žádné chyby v technice. Na tréninku si většinou zkusím pár podání z každé strany a to je vše.

Jste vždy na kurtu tak klidná? 

Dříve jsem byla na sebe vždy na kurtu naštvaná. V tom jsem se poměrně výrazně zlepšila, avšak občas mlátím s raketou o zem daleko více na tréninku, než v samotném zápase. V utkáních se snažím být klidná, neboť nechci ukázat soupeři a divákům nějakou frustraci, ale jsou zde také zápasy, kdy nejsem tak klidná, což byl například zápas s Venus, ve kterém jsem dala průchod emocím. Samozřejmě, že ten zápas prožožívám vnitřně, avšak na venek se snažím nedávat emoce najevo. 

Takový úspěch přišel poměrně v ideální čas, je vám 24 let.

Upřímně, příliš se nestarám o to, kdy to přišlo. Jsem velmi ráda, že je to teď .Někteří lidé říkali, že jsem na grandslamu mohla uspět už dříve, ale až nyní se opravdu cítím dobře a cítím, že je čas na takové úspěchy. 

Co myslíte, že vám pomohlo se posunout do takové formy?

Zkušenosti z některých velkých zápasů a pochopitelně mi také velmi pomohl titul z Cincinnati, neboť jsem na velký turnajový titul čekala přibližně dva roky. V letošním roce jsem velmi dobře trénovala, avšak výsledky na začátku sezony nebyly ideální. Jsem velmi ráda, že umím prodat to, co umím, na velkých turnajích, což se mi příliš nedařilo v minulém roce. 

Nyní vás dělí dva zápasy od vysněného titulu. Myslíte, že jste schopna celý turnaj vyhrát?

Je to sen, avšak bohužel jsem v té části pavouku, kde je Serena, takže bude velmi těžké přes ní projít do finále. O účasti ve finálovém zápase jsem ještě nepřemýšlela. Pouze vím, že je tady šance - vždycky je šance a udělám vše, abych se tam dostala. V semifinále to bude velmi těžký zápas, na tuhle výzvu se však těším a musím říct, že nic není nemožné a vím, že mám šanci.

Co jste se naučila z předchozího zápasu se Serenou?

Hráli jsme proti sobě pouze jednou, ve Stanfordu v roce 2014. V té době jsem byla zcela jiný hráč, velmi jsem se zlepšila ve všech ohledech, avšak to Serena také. Vím, že je zde šance a půjdu za ní! Budu se pokoušet být tou hráčkou, která bude hrát agresivně. V tomto týdnu jsem hrál s Venus, která na tom pravděpodobně není herně tak dobře jako Serena, ale troufám si říct, že to bude velmi podobný zápas. Musím být připravená na cokoliv!

Co se vám vybaví jako první vzpomínka na Serenu?

Byla jsem velmi mladá, když jsem Serenu a Venus poprvé sledovala při tréninku.Obě předvádějí delší době skvělý tenis, obzvlášť Serena, která je jednou z nejlepších hráček světa a bude mi velkou ctí proti ní hrát. 

Které hráčky vás inspirovaly, když jste byla mladá a sledovala tréninky svých tehdejších vzorů?

Musím říct, že například Serena v tehdejší době nebyla tak dobrá, jako je dnes. V posledních letech svou hru výrazně zlepšila a nyní je už velmi dlouho na prvním místě světového žebříčku. Myslím, že nyní hraje parádní tenis. Hraje svou hru a věří v sama sebe. 

Co jste se naučila, když jste sledovala hru Sereny?

Myslím, že máme velmi podobnou hru, ale ona je stále na vyšším levelu, než jsem já. Hraje rovněž agresivně a i když nemá svůj den, dokáže zabojovat a v daném zápas dokáže zvítězit.  

Berete to tak, že tohle (čtvrtfinále, semifinále) je pro vás "neprobádané území"?

Například dnes (ve středu) jsem byla velmi nervózní, před čtvrtfinálovým zápasem rovněž, avšak jakmile se dostanu na kurt, nervozita opadne a poté se snažím hrát svou hru.