Pohled na elitní stovku světového žebříčku. Češky patří mezi světovou elitu

- Jan Havlovic

Hned osm českých tenistek zakončí letošní sezonu v elitní stovce světového žebříčku! Naše země se tímto počtem řadí mezi světovou elitu. Lepší jsou pouze Rusky s deseti zástupkyněmi a vedoucí Američanky, kterých je v první stovce hned sedmnáct.

Letošní tenisová sezona míří pomalu ke svému konci. V žebříčku WTA již příliš pohybů očekávat nemůžeme, výjimkou první desítky s ohledem na blížící se Turnaj mistryň.

S jistotou můžeme říct, že tento kalendářní rok zakončí mezi sto nejlepšími tenistkami hned osm českých zástupkyň – Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Marie Bouzková a Kristýna Plíšková.

K šestici našich tenistek, které se v elitní stovce pohybují dlouhodobě, se nově přidaly jednadvacetiletá Marie Bouzková a o dva roky starší Karolína Muchová. Český tenis se tímto úctyhodným počtem řadí mezi světovou elitu. Lepší jsou již jen dvě země – Rusko a Spojené státy americké.

Rusky mají v první stovce aktuálně deset tenistek, ale nejvýše postavenou je Anastasija Pavljučenkovová až na třicátém místě.

Primát v této statistice drží Spojené státy americké, které se mohou pyšnit hned sedmnácti zástupkyněmi mezi stovkou nejlepších tenistek světa. Nejlépe je na tom devátá Serena Williamsová, které dýchá na záda Sofia Keninová z dvanácté pozice. Slovensko má v první stovce jedinou zástupkyní, a to Viktorii Kužmovou na 52. místě. 

Počet tenistek z jednotlivých zemí v elitní stovce žebříčku – aktuální k 23.10.
17 – USA
10 – Rusko
8 – ČESKÁ REPUBLIKA
6 – Čína
5 – Německo
4 – Francie
4 – Španělsko
4 – Ukrajina
3 – Austrálie
3 – Bělorusko
3 – Belgie
3 – Japonsko
3 – Kazachstán
3 – Švýcarsko
2 – Velká Británie
2 – Rumunsko
2 – Slovinsko
2 – Chorvatsko
2 – Estonsko
2 – Lotyšsko
2 – Polsko
1 – Slovensko
1 – Tunisko
1 – Portoriko 
1 – Švédsko
1 – Řecko
1 – Kanada
1 – Itálie
1 – Nizozemsko 
1 – Tchaj-wan 
1 – Dánsko