Dvojnásobné odměny na Turnaji mistryň? Plíšková by raději přidala ostatním

- Filip Lefenda

Už v neděli vypukne v čínském Šen-čenu štědře dotovaný podnik pro nejlepší hráčky letošní sezóny. O co největší podíl z balíku 14 milionů dolarů (přes 323 milionů korun) bude na Turnaji mistryň usilovat i světová dvojka Karolína Plíšková.

Dotace turnaje je oproti loňskému singapurskému vydání hned dvojnásobná. „Nebudu říkat, že se mi to nelíbí, protože se to asi musí líbit každému,“ řekla před odletem do místa dění Plíšková ČTK.

Kdyby ale měla možnost, volila by jinou cestu. „Škoda, že se to rozdělí jen mezi nejlepší osmičku, která si vydělá tak jako tak. Raději bych hlasovala pro zvýšení v prvních kolech grandslamů, aby si vydělalo více lidí,“ přiznala kolegiálně česká jednička, která si v tomto roce dokráčela pro čtyři turnajové tituly (Brisbane, Řím, Eastbourne, Čeng-čou).

Nárůst financí si pochvaluje i druhá česká účastnice singlové části Turnaje mistryň Petra Kvitová. „Jsme rády, že je WTA schopna sehnat sponzory. Možná i proto se hraje v Číně, protože tam peníze prostě jsou,“ zamyslela se šestá hráčka světa v ohlasech pro ČTK.

Nejlepší ženy si v tomto směru vydělají více než jejich mužští kolegové. Mezi ty se na listopadovém ATP Finals v Londýně rozdělí „jen“ devět milionů dolarů. „Je příjemné vědět, že máme větší dotaci než chlapi. Už dlouho bojujeme o rovné prize money. Na grandslamech už jsou a tohle je další krok,“ dodala Kvitová, která Turnaj mistryň při své premiéře v roce 2011 vyhrála. Letos si zatím došla pro trofeje na podnicích v Sydney a Stuttgartu.

O velké peníze budou hrát také deblistky, mezi kterými nebude chybět staronová světová jednička Barbora Strýcová. „Je bomba hrát o tak obrovské prize money,“ reagovala třiatřicetiletá tenistka na fakt, že vítězný neporažený pár získá milion dolarů. „Je vidět, že Číňané stojí o to, aby se tam tenis hrál,“ dodala Strýcová, která v turnaji nastoupí po boku Su-wej Sie z Tchajwanu. Chybět v Šen-čenu nebudou ani loňské finalistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková.