Murray v slzách! Málem končil kariéru, teď dotáhl comeback po těžké operaci k titulu

- Jan Vojkůvka

Konec kariéry visel ve vzduchu. Andy Murray v lednu v slzách oznamoval, že už dál nemůže. O 10 měsíců později byl v slzách znovu, tentokrát to ovšem byly slzy štěstí. Ve třech setech zrovna porazil ve finále v Antverpách Stana Wawrinku 3:6, 6:4, 6:4. „Jedno z největších vítězství kariéry,“ radoval se Brit na kurtu.

Přitom už vůbec nemusel hrát. Jeho plánem bylo po Australian Open odehrát Wimbledon a skončit...

Pak ale nastal zvrat. Ještě na konci ledna podstoupil druhou operaci pravé kyčle, mnohem náročnější, než byla ta první. Kyčle mu byla nahrazena a Brit sám popisoval krátce po chirurgickém zákroku, že má kovovou kyčel.

Byla to však operace, jež mu zachránila kariéru. A vlastně i celou kvalitu života. Konečně po dlouhých měsících necítil bolesti při každodenních činostech. A bolesti ho opustily i na kurtu.

Svůj comeback napřed provedl ve čtyřhře, od srpna se začal plně věnovat dvouhře. Dokonce hrál na challengeru na Mallorce a po úvodních problémech s rozehraností se začal dostávat do formy.

Ta vyvrcholila v Antverpách. Právě belgické město může být označeno jako symbolicky zlatou tečkou při jeho comebacku. Na turnaji absolvoval tři třísetové zápasy, vyřadil Coppejanse, Cuevase, Copila, Humberta a ve finálové bitvě zdolal Wawrinku.

Nebylo to snadné, prohrával 3:6 a 1:3, k tomu čelil v páté hře dvěma brejkbolům. Otočil však nejen druhou sadu, ale nakonec i celý zápas. I v rozhodující sadě musel dvakrát dohánět ztrátu podání, čelil dalším brejkbolům v deváté hře... Ale v desátém gemu se na returnu dostal k prvnímu mečbolu, který využil.

Po finále se rozplakal. Radostí a štěstím. Vyhrál první turnaj po 31 měsících, první turnaj po dvou letech trápení se zdravím. A prokázal, že ve 32 letech stále ještě neřekl poslední slovo.