Kritika ATP Cupu přímo z Austrálie. Systém není férový, myslí si Millman

- Marek Bartošík

Hned zkraje sezóny 2020 se v Sydney, Brisbane a Perthu uskuteční nová tenisová akce ATP Cup. Pořadatelé na štědré finanční i bodové dotace nalákali řadu největších tenisových hvězd. Nový turnaj slibuje zajímavou podívanou, zároveň ale hrozí jistá úskalí. Právě na ně se ve svém hodnocení zaměřil Australan John Millman.

Kritika jakýchkoliv novinek na ATP (i WTA) okruhu je častým jevem a nevyhnul se jí ani ATP Cup, jehož první ročník se bude konat v lednu 2020. Australan John Millman na svém twitterovém účtu zveřejnil poznámky o systému plánované akce.

„Je to skvělý koncept a už se na tento turnaj těším. Jakákoliv týmová soutěž podle mě vždy zaujme diváky. Je to zábava,“ zahájil své povídání třicetiletý Millman.

Čtvrtfinalistovi loňského US Open se ale nelíbí fakt, že reprezentace jednotlivých zemí jsou značně nevyrovnané. V některých případech se do dvoučlenného národního týmu dostane i hráč mimo elitní stovku, v jiných „ostrouhá“ člen top 50.

Ve hře jsou přitom cenné body, jež se hráčům do žebříčku započítávají jako devatenáctý turnaj (dosud s výjimkou Turnaje mistrů platilo, že se hráčův bodový zisk skládal pouze z osmnácti turnajů; pozn. red.).

„Pro tenisty ze zemí, které mají mnoho kvalitních hráčů, je obtížnější se kvalifikovat. Mám na mysli třeba Austrálii, Argentinu, Francii, Španělsko či Spojené státy. Hráči z těchto zemí přijdou o extra započítaný turnaj,“ kritizuje Millman.

Podporu aktuálně 52. tenistovi žebříčku, který se akce „na úkor“ Nicka Kyrgiose a Alexe de Minaura nezúčastní, vyjádřila světová devětadvacítka Taylor Fritz.

„Ohledně bodů do žebříčku mám stejný problém. Není fér, že se osmdesátý nebo dokonce horší hráč v žebříčku může akce zúčastnit a získat body navíc, zatímco někdo kolem 40. místa ze silnější tenisové země takovou příležitost nedostane,“ komentoval Fritz, jenž bude v ATP Cupu reprezentovat Spojené státy společně s Johnem Isnerem.

Z dosud oznámených účastníků se žebříčkově vychylují především Řek Michail Pervolarakis (449.) a Gruzínec Aleksandre Metreveli (700.). Pro oba bude mít jakékoliv vítězství – ať už ze dvouhry nebo ze čtyřhry – cenu zlata. V žebříčku jim může zajistit posun o stovky míst.

Na druhé straně barikády stojí řada hráčů ze Španělska, Austrálie, Argentiny, Srbska, Spojených států, Francie či Kanady. Za všechny lze jmenovat 35. tenistu světa Pabla Carrena Bustu, který doplácí na to, že Španělsko má dva hráče v top 10 (Rafael Nadal a Roberto Bautista Agut).

První ročník ATP Cupu se uskuteční za účasti 24 národních týmů od 3. do 12. ledna 2020 v australských městech Sydney, Brisbane a Perth. Hrát se bude na tvrdém povrchu. Celková dotace činí 15 milionů amerických dolarů, vítězové můžou získat až 750 bodů do žebříčku dvouhry a 250 bodů do žebříčku čtyřhry.