O takový rekord nestál. Shapovalov ve Stockholmu konečně přerušil nelichotivou sérii

- Marek Bartošík

Být v něčem nejlepší, případně se alespoň dostat mezi elitu nějaké statistiky, je pro tenistu jedině sympatické doplnění jeho snažení. Existuje však i opačný případ, a sice rekordy, kterým byste se raději vyhnuli. Jednu takovou hrozbu, týkající se semifinálových proher, odvrátil dvacetiletý Denis Shapovalov.

Každý tenista v kariéře ukořistí nějaká vítězství, která pro něho mají speciální význam. Denis Shapovalov jedno takové zaznamenal v semifinále turnaje ve Stockholmu, kde porazil Juičiho Sugitu 7:5 a 6:2.

Jistě, mladý Kanaďan byl velkým favoritem utkání a málokdo by mohl očekávat, že Sugita, vyčerpaný z více než tříhodinové bitvy proti Janku Tipsarevičovi, by se zmohl na výraznější odpor. Shapovalov ale hrál ještě o něco jiného než o potvrzení role jasného favorita – svých sedm dosavadních semifinále na ATP turnajích totiž prohrál.

Svým nezáviděníhodným výkonem, který zahrnoval Montréal 2017, Delray Beach, Madrid, Tokio (vše 2018), Miami, Winston-Salem, Čcheng-tu (vše 2019), se totiž nebezpečně přibližoval rekordním jedenácti semifinálovým prohrám argentinského tenisty Eduarda Bengoechea. Argentinec si finále ATP turnaje ve dvouhře nikdy nezahrál, své porážky nasbíral v letech 1985 až 1990.

„Byl jsem už mnohokrát v semifinále a měl jsem docela smůlu. Nicméně už jen samotný postup do této fáze je dobré znamení. Věděl jsem, že dříve nebo později přijde i finále. Jsem rád, že si ho konečně zahraji,“ uvedl po přerušení nelichotivé série Shapovalov.

Čerstvý finalista měl ve Stockholmu zatím snadnou cestu turnajem, jeho nejvýše postaveným soupeřem v žebříčku byla světová devadesátka Alexei Popyrin.

Levou rukou hrající Kanaďan si postupem do finále zajistil minimálně trofej pro finalistu, a tak ze Švédska neodjede s prázdnýma rukama. V souboji o titul bude jeho soupeřem Filip Krajinovič (60.), který na svůj premiérový titul taktéž čeká.