Češi v akci: Pavlásek a Kristýna Plíšková postupují do čtvrtfinále

- Jan Havlovic

Adam Pavlásek ve středu úspěšně zvládl svůj comeback do tenisového kolotoče a ve čtvrtek v Janově otočil zápas druhého kola s domácím Cecchinatem. Na turnaji v Číně se v dopoledních hodinách našeho času představila Kristýna Plíšková, která v zápase druhého kola porazila Švédku Petersonovou a postupuje do čtvrtfinále! Několik českých tenistů se rovněž představí na ITF turnajích!

Po více než měsíci se Adam Pavlásek vrátil do tenisového kolotoče. Pro svůj comeback si vybral štědře dotovaný turnaj v italském Janově a návrat to byl vítězný! Český tenista se utkal v zápase prvního kola s devatenáctiletým Polákem Hurkaczem, v tomto utkání však nedopustil překvapení, svého soupeře porazil po setech dvakrát 6:4 a jde dál. Již ve čtvrtek Pavláska čeká zápas druhého kola, ve kterém aktuálně 112. tenistu světového žebříčku čekal o poznání těžší soupeř...

Domácí Marco Cecchinato je o 28 míst hůře postavený něž český tenista, avšak disponuje velmi dobrou formou. V minulém týdnu dokráčel na challengeru v italském Comu až do finále, ve kterém nestačil ve třech setech na Francouze De Scheppera. A dnešní utkání náročnosti také odpovídalo. Ital totiž do zápasu vstoupil výborně.

V první sadě hned dvakrát prorazil Pavláskův servis a zvítězil hladce 6:2. Problémy, do nichž se Pavlásek dostal, však nejsou neznámou oblastí a jako už mnohokrát předtím se český mladík dokázal ze spletité situace vyprostit. Druhý set měl o poznání jiný obrázek, zkraje sady se Pavlásek dostal k brejku, který udržel až do samotné koncovky, i přes dva soupeřovy brejkboly, v níž si po několika setbolech připsal vítězství 6:4. Rozhodující set pak byl plně v rukou českého tenisty, který vrátil svému soupeři dva brejky z první sady a vyhrál 6:2.

Kristýna Plíšková jako první Češka zasáhla do turnaje v Asii, konkrétně na turnaji v čínském Dalianu, který je jedním z mála ženských challengerů v sezoně. Aktuálně 122. hráčka světa se v úvodním představení na tomto podniku střetla Kchaj-Čchen Čhang, se kterou svedla tuhý boj. Zápas dospěl až do tiebraku třetího setu, ve kterém nakonec urvala vítězství česká hráčka v poměru 7:5! Už ve čtvrtek se starší ze sester Plíškových představila v zápase druhého kola proti Švédce Petersonové. V souboji však byla mírnou favoritkou právě švédská tenistka. 

Plíšková do utkání vstoupila skvěle, hned v prvním gemu dokázala svou soupeřku brejknout. Výhodu brejku však ztratila v šesté hře, kdy Petersonová využila hned první brejkbol v zápase. Česká tenistka však odpověděla v následujícím gemu, kdy svou soupeřku rovněž brejkla a následně dokázala první set dovést do vítězného konce. Ve druhé sadě se ukázala jako klíčová čtvrtá hra, ve které se Plíškové podařilo prolomit podání své soupeřky. Za stavu 5:4 měla česká tenistka k dispozici dva brejkboly, avšak situaci při vlastním podání nezvládla a naopak čelila dvěma brejkbolům. Rodačka z Loun brejkboly odvrátila, sama si vypracovala třetí mečbol, který už využila!

Challenger Tour 

AON OPEN CHALLENGER JANOV (muži, antuka, 106 500 EUR+H, 2. kolo dvouhry)

Marco Cecchinato (ITA, 140.) - ADAM PAVLÁSEK (112.) (7) 6:2, 4:6, 2:6

DALIAN WOMEN´S TENNIS OPEN (ženy, tvrdý povrch, 115 000 USD, 2. kolo dvouhry)

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (122.) - Rebecca Petersonová (SWE, 132.) 6:4, 6:4

ITF/FUTURES

Livesport Prague Open (ženy, antuka, 10 000 USD, 2. kolo dvouhry, čtvrtfinále čtyřhry)

Vice o pražském turnaji v samostatném článku

Arlon Open, Belgie (muži, antuka, 25 000 USD, 2. kolo)

Antoine Hoang (FRA) (4) - MICHAL SCHMID 6:3, 6:0

Mini Garros Open, Maďarsko (muži, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále čtyřhry)

NOUZA, ŠKOCH (4) - Toronyi, Zeljenka (oba HUN) 6:0, 6:3

Zlatibor Open, Srbsko (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo)

LUKÁŠ VEJVARA - Ljubomir Celebić (MNE) (2) 3:6, 4:6

I. Sport11 Ladies Open, Budapešť (ženy, antuka, 50 000 USD, čtvrtfinále čtyřhry)

Buktaová (HUN), MALEČKOVÁ - Bonićová, Masuriová (SRB/ISR) 6:4, 6:1