WTA

Kalendář WTA 2020 zdobí olympiáda a nové německé turnaje. Praha navýší finance

- Marek Bartošík

Novinky v kalendáři WTA pro příští rok jistě těší německé fanoušky, kteří se dočkají dvou nových turnajů. Berlínský travnatý podnik kategorie WTA Premier doplní menší Bad Homburg (taktéž hraný na trávě). Antukový turnaj v Praze se opět uskuteční před Madridem. U kategorie WTA International se navýší základní dotace o deset procent.

Zbrusu nová klání, přesuny turnajů, pozdější začátek sezóny, navýšení dotací a samozřejmě Letní olympijské hry v Tokiu. To je stručný přehled novinek a zajímavostí v kalendáři WTA okruhu pro rok 2020.

Vše vypukne v týdnu od 6. ledna trojicí turnajů v Brisbane (WTA Premier), Šen-čenu a Aucklandu (oba WTA International). Už druhý týden se představí nový podnik kategorie WTA Premier v Adelaide, který nahradil Sydney, kde letos triumfovala Petra Kvitová.

Druhý nový turnaj WTA Premier se uskuteční na trávě v Berlíně od 15. června. Do německé metropole se nejlepší tenistky světa vrátí poprvé od roku 2008. Ve stejném týdnu se odehraje travnatý turnaj v Birminghamu, který právě na úkor Berlína o status WTA Premier přišel, a tak se musí spokojit pouze se základní kategorií WTA International.

Dalšími novými destinacemi budou francouzský Lyon, německý Bad Homburg a americké město Albany – všechny tři turnaje spadají do kategorie WTA International. Halový Lyon (od 2. března) vystřídal Taškent, město Albany nahradilo Québec a uskuteční se bezprostředně před US Open. Travnatý Bad Homburg zastoupil Istanbul a bude se konat před Wimbledonem.

Největší tenisový turnaj na českém území J&T Banka Prague Open se uskuteční v týdnu od 27. dubna, stejně jako letos po něm bude následovat prestižní WTA Premier Mandatory v Madridu. Praze bude v totožném termínu popáté v řadě sekundovat marocký Rabat.

Turnajů pod hlavičkou WTA bude v roce 2020 celkem 55, z toho 32 bude klání WTA International. Doplní je čtyři grandslamy a LOH v Tokiu, na nichž boje tenistů vypuknou v sobotu 25. července.

Na podnicích WTA International se změní základní dotace z 250 tisíc dolarů na 275 tisíc dolarů. S pravidelným navyšováním finančních odměn se počítá i v následujících letech.

Celý kalendář WTA pro rok 2020 naleznete zde.